Meselenin aslı: Ayşe Güneş Ayata aday olmadan birinci olmuş!

ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlığına yapılan atama tartışma yarattı. Dekanlık seçiminde en fazla oyu alan değil ikinci sıradaki adayın atandığı yönündeki haberlerin aslını araştırdık ve şunu öğrendik: En fazla oyu alan Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata aslında hiç aday olmamıştı ancak sandıktan galip çıktı! YÖK ise aday olan isimler arasından atama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı seçimiyle ilgili dün Twitter hesabından yaptığı paylaşım merak uyandırdı. Çıray’ın o paylaşımı şöyleydi,

“Artık yetişemiyoruz:

ODTÜ/İİBF Dekanlık Seçimleri Sonucu:

1. Ayşe Güneş Ayata: 53 oy.

2. Ramazan Sarı: 20 oy.

Ayşe Güneş Ayata, Harvard başta dünyaca saygın üniversitelerde ders veriyor.

Atanan Ramazan Sarı, ODTÜ İşletme’ye başvurusu iki defa akademik yetersizlikten reddedilmiş.”

BİNGÖL 'KABUL ETMEYECEĞİZ' DEDİ AMA...

Bu paylaşım üzerine hem sosyal medyada hem de bazı medya kuruluşlarında dikkat çekici yorumlar yer aldı. CHP Milletvekili Tekin Bingöl de konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Bingöl, “Diğer adaylar arasında en fazla oyu almasına rağmen tek kişinin iki dudağı arasındaki karar ile dekan yapılmayan Ayata’nın hem kendisi hem de ailesi Türkiye’nin tarihi için çok önemli bir değere sahiptir. Kıbrıs Barış Harekâtı sırasındaki Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızı olan Ayata’nın yaşadığı bu muamele kabul edilebilir değildir. Üniversitelerde hâkim kılınmaya çalışan bu antidemokratik uygulamaları kabul etmeyeceğiz” dedi.

Kıbrıs Harekâtı'nın başlaması için verilen “Ayşe tatile çıksın” şifresi, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızı olan Ayşe Güneş Ayata’nın adından esinlenilerek bulunmuştu. ODTÜ İİBF dekanlık seçiminde neler olduğu tartışması Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar varınca ODTÜ’lü hocaları arayıp sorduk ve meselenin aslını öğrendik.

ODTÜ İİBF dekanlık seçimine haberlerde yer aldığı gibi üç aday girmemişti. İşin aslı Ayşe Güneş Ayata aday bile olmamıştı. Seçime katılan sadece iki aday vardı: Ramazan Sarı ve Semra Aşçıgil… İİBF hocaları, kendilerini en iyi temsil edecek ismin, aday olmamasına rağmen Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata olacağı kanaatinden hareketle seçimde onun adını yazarak oy kullandılar. Böylece seçime girmeyen Ayata seçimden galip çıktı. Ayşe Güneş Ayata 53, Ramazan Sarı 20, Semra Taşçıgil ise 2 oy aldı. Rektörlük YÖK’e tüm sonuçları gönderdi ve YÖK Ramazan Sarı’yı dekanlığa atadı. (DUVAR)