Şırnak Üniversitesi sınavında 'muhalifler' mi elendi?

Şırnak Üniversitesi'nde 10 kişilik şef ve memur alımlarında yazılı sınavı yüksek olan adaylar mülakatlarda düşük puanlarla elendi. Yazılı sınavda 85 alıp mülakat sonucu puanı 77'ye düşürülerek elenen adaylar da var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak Üniversitesi şef ve memur alımları için 10 kişilik kadro açtı. Bu kadroya alınma şartları ise yazılı sınavda ve mülakatta yüksek puan almak olarak açıklandı. Ancak 10 kişilik şef ve memur alımları tamamlandıktan sonra yazılı sınavda yüksek puan alan adayların, mülakatta düşük puanlar verilerek elendikleri ortaya çıktı.

Şırnak Üniversitesi'nde 'kişiye özel kadro' ilanları geçen yıl Meclis gündemine taşınmıştı. Ayrıca Gazete Duvar'ın ulaştığı ve isminin açıklanmasını istemeyen bir eğitimci mülakatta elenenlerin genelde 'muhalif' kişiler olduğunu, şef ve memur kadrolarına ise bazı tarikatlara yakın isimler atandığını öne sürdü. HDP Şırnak milletvekili Hüseyin Kaçmaz konuyla ilgili olarak rektörlükle görüştüklerini ancak iddiaların tamamen reddedildiğini söyledi.

'REKTÖRLÜK BU İDDİALARI TAMAMEN REDDEDİYOR...'

10 kişilik memur ve şef kadrolarında yazılı sınavda yüksek puan alan adayların mülakatlarda elendiklerine ilişkin kendilerine de bilgi geldiğini söyleyen Kaçmaz, “AKP hükümeti tarafından neredeyse tüm kamu kurumlarında ehliyetten ve liyakatten uzaklaşılarak yandaşlık ilişkisi ile atama yapıldığı her dönem gündeme geldi. Bu durum bilim yuvaları olan üniversitelerde de yaşanıyor. Şırnak Üniversitesi'nde şef, memur ve öğretim görevlileri alımlarında da bu tür ilişkiler üzerinden alımlar olduğu iddiaları bize ulaştı” diye konuştu.

Şırnak HDP milletvekili Hüseyin Kaçmaz: Konunun takipçisi olacağız...

Kaçmaz, bu durum üzerine görüştükleri rektörlüğün bu iddiaları tamamen reddettiğini söylerken şöyle devam etti: “Biz kendilerine elimizde somut raporlar olduğunu, istemeleri halinde iletebileceğimizi belirttik. Bu konuda rektörlükle kamuoyuna daha sağlıklı bilgilerle ulaşabileceğine ilişkin bir mutabakat sağladığımızı da düşünüyorum. Şırnak Üniversitesi'nde gerçeklerin ortaya çıkabilmesi için kadroların yeterli düzeyde olması tabii ki elzemdir. Bu konunun takipçisi olacağız. Şırnak Üniversitesi'nin lehine olabilecek gelişmelerde bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Rektörlük ve ilgili mercilerle de iletişim halinde olacağız. Rektörlük de bu konuda bize olumsuz bir dönüş yapmadı. Yakın zamanda seçim bölgemiz olan Şırnak'a gittiğimizde de rektör Bey ve diğer ilgili makamlarla görüşeceğiz. Bu konuyu tekrar gündeme getireceğiz.”

MÜLAKATLARDA PUANI YÜKSELTİLEREK ATANANLAR

10 kişilik şef ve memur kadrosu için yazılı puanı düşük olup yapılan mülakatın ardından şef ve memur kadrosuna atananların puanları şöyle:

- Yazılı puan sıralamasında 82,50 puan sıralamasında 8. sırada olan S.S. mülakat sınavı sonucunda puanı 84,70'e yükseltilerek 2'nci sıraya yükseldi.

- Yazılı puan sıralamasında 73,75 puan alarak 17. sırada olan 10 kişilik şef kadrosuna yazılı puan sonucuyla atanması zor olan Ü.D. mülakat sınavında puanı 82,88'e yükseltilerek 4. sıraya yükseldi.

- Yazılı puan sıralamasında 78,75 puan alan 13. sırada olan O.C. mülakat sınavında puanı 81,25'e yükseltilerek 5. sıraya yükseldi ve şef kadrosuna atandı.

- Yazılı puan sıralamasında 80 puan alarak 11. sırada olan İ.A. mülakat sınavında puanı 81, 25'e yükseltilerek 10 kişilik şef kadrosunda 6. sıraya yerleştirildi.

- Yazılı puan sıralamasında 72,50 puan alarak 18. sırada olan H.A. mülakat sınavında puanı 78,25'e yükseltilerek 10 kişilik şef kadrosuna atandı.

YAZILI SINAVLARI YÜKSEK OLUP MÜLAKATTA ELENENLER...

Öte yandan yazılı sınavda yüksek puan alıp mülakatlarda elenen birçok isim üniversite yönetimi tarafından elendi. Yazılı sınavları yüksek olup mülakatlarda elenen adayların puanları ise şöyle:

- Yazılı sınavda 85 alarak 5. sırada olan Z.D. mülakat puanı sonucunda puanı 77,70 düşürülerek 11. sıraya indi ve yedek listesine alındı. Z.D. kadrolar belli olduktan sonra elendi.

- Yazılı sınavda 83,75 puan olarak 7. sırada olan M.K. mülakat sınavı sonucunda puanı 77,13'e düşürülerek 12. sıraya indi.

- Yazılı puan sıralamasında 82,50 puan alarak 9. sırada olan H.T. mülakat sınavı sonucunda puanı 72,25'e düşürüldü.

- Yazılı puan sıralamasında 81,25 alan C.I. mülakat sınavı sonucunda puanı 70,73'e düşürülerek 19. sıraya indi ve 'başarısız' denilerek elendi.

CHP DE MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIMIŞTI

Geçtiğimiz yıl Şırnak Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ilan edilen dokuz öğretim üyesi kadrosunun atama şartlarında belirlenen kriterlerin 'kişiye özel' hazırlandığı iddiası TBMM'ye gündemine gelmişti. CHP'nin önceki dönem İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, “Üniversite yönetimi kadrolara alınacak kişilerin bir tek adını yazmamış. Önceden belirlenmiş kişilere kadrolar tahsis edilecek. Görev yapmak isteyen birçok alanında başarılı akademisyen bırakın bu kadrolara yerleşmeyi, başvuru bile yapamayacak” demişti.

Yarkadaş ayrıca Şırnak Üniversitesi'ndeki bu ilanların liyakat kavramlarına uygun olmadığını belirterek şöyle devam etmişti: “Şırnak Üniversitesi’nin ilanı liyakat ve ehliyet kavramlarının yerle yeksan olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Kamuda değişen bir şey yok. FETÖ gitti, Menzil geldi. Başta üniversiteler olmak üzere kamu kuruluşlarında Menzil tarikatının etkinliği 15 Temmuz’dan sonra büyük miktarda artış göstermiş durumda. Şırnak Üniversitesi örneği ise bu pespayeliğin sadece bir örneği.”