Yahudiler Roş Aşana'yı kutluyor

Yahudi takvimine göre bu gece 5779. yıla giriliyor. Yahudiler Roş Aşana'yı (yılbaşı) salı akşamına kadar süren etkinliklerle kutluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yahudi dünyası 5779 yılına girişi Roş Aşana Bayramı'yla kutluyor. Bayram, sinagoglarda özel dualar ve şofar sesleri, evlerde ise ailelerin bir araya geldiği sofralarında karşılanıyor. Roş Aşana, 9 Eylül Pazar ve 11 Eylül Salı günleri arasında kutlanıyor.

Yahudi takvimine göre yılbaşı olarak kabul edilen Roş Aşana, Pesah'ın ilk gününden 163 gün sonradır. Kutlandığı gün yıldan yıla değişiyor. En erken 5 Eylül en geç 5 Ekim'de kutlanır.

Roş Aşana'nın kutlandığı gün boyunca Yahudilerin haftalık tatil günü olan Şabbat günü yani cumartesi günü olan yasaklar geçerli. Akşam yemeğinde, gelecek sene için umutları, dilekleri ifade eden simgesel yiyecekler, ilgili dua edilerek bir düzen çerçevesinde yeniliyor. Sinagog'da bayramın ikinci sabahı senenin iyi geçmesini dilemenin sembolü olarak koç boynuzundan yapılan Şofar isimli çalgı çalınıyor.

Roş Aşana ve Kipur günleri arasında tsedaka (hayırseverlik) yapmak gerekir. Bugünlerde ihtiyaçlı olanlara yardımcı olmak bir dindaşlık görevi olarak görülür.

(HABER MERKEZİ)