Tepkiler dinmiyor: Nemrut Dağı'nda HES inşaatı

Nemrut Dağı'nda yapımı başlayan HES projesi yöre halkının, aktivistlerin ve bilim insanlarının tepkilerine rağmen devam ediyor. Bölgenin birinci derece sit alanı olduğu ve bilim insanlarının 'bu alana HES kurulamaz raporu' hazırladığı bildiriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nemrut Dağı'nı da içine alan Milli Park Havzası'nda yer alan Kâhta Çayı üzerine yapımı başlanan Karakuş HES inşaatı yöre halkının ve çevre örgütlerinin tüm tepkisine rağmen sürüyor. HES projesinin Kahta'nın Koçtepe, Erikdere, Gölgeli, Bağözü, Yolaltı, Teymenli, Esendere, Askeren ve çevre köyleri direk etkileyeceği bildiriliyor.

'HES PROJESİ İNSAN SAĞLIĞINA VE DOĞAYA CİDDİ ZARAR VERİYOR'

2014 yılında Murat Enerji Elektrik Üretim Ticaret A.Ş.'ye ihale edilen HES Projesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar İl ve Bölge Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü gibi kurumlardan alınan izinlerin tamamının kanuna aykırı olduğunu belirten bölgede yaşayan çevre aktivisti İsmet Ardıç, projenin tamamlanması durumunda hem insan sağlığına hem de doğaya çok ciddi zarar vereceğini hatırlattı.

'BÖLGE BİRİNCİ DERECE SİT ALANI'

Projenin yapıldığı alanın birinci dereceden 'sit alanı' olduğunu, doğaya vereceği zararların yanında turizm alanında ciddi sıkıntılar yaşayacağını dile getiren Ardıç, bölgenin temiz havası ile bilindiğini, santralin faaliyete geçmesi ile bölgede hava kirliliğinin oluşacağını vurguladı.

Santralin yapıldığı Kahta Çayı'nda ciddi bir tahribatın yaratıldığını, inşaat çalışmalarından kaynaklı çayın ciddi oranda kirletildiğini sözlerine ekleyen Ardıç, şantiye sahasında sıklıkla dinamit patlatıldığını, şantiye girişi ve ana yola asılan iki tane uyarıcı levha dışında her herhangi bir güvenlik önleminin alınmadığını belirtti. Ardıç, Kahta Çayı civarında bulunan yüzlerce dönümlük tarlanın etkilendiğini, santralin faaliyete geçmesi durumunda Kahta Çayı'nın tamamen yok olacağını dile getirdi.

Mahkemenin halen devam ettiğine dikkat çeken Ardıç, şöyle devam etti: 'Dünya mirası olarak kabul edilen bölgede yapılan bu proje ile gördüğünüz doğa harikası bir yeri yok ediyorlar. Bu bölgede her gün çok şiddetli dinamit patlamaları yaşanıyor. Bu da hem tarihi alanlara hem de yerleşim alanlarına zarar veriyor. Biz bu konuda gerekli yerlere şikâyette bulunduk, ancak bir sonuç alamadık ve aynı şekilde çalışmalar devam ediyor. Kahta Kaymakamlığı, Adıyaman Valiliği bizim sesimizi duymuyor. Sanki şirketin bir çalışanıymış gibi çalışıyorlar, ancak halka kulakları tıkanmış durumda.'

BU ALANA HES KURULAMAZ RAPORU

2017 yılında çevreciler ve bölge halkının açtığı yürütmeyi durdurma davalarının devam ettiğini söyleyen Ardıç'ın ifadelerine yer verildi: 'HES projesi için ÇED raporuna gerek yoktur' denilerek projenin yapımına başlandığını kaydetti. HES projesinin yapımına başlanmasından sonra santralin kurulmak istendiği sahada Adıyaman İdare Mahkemesi heyeti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkilileri, Çukurova Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Adıyaman Üniversitesi'nden harita mühendisi, çevre mühendisi, jeoloji mühendisi, arkeolog, ziraat mühendisi, su ürünleri ve biyoloji mühendislerinden oluşan 7 kişilik heyetin incelemelerde bulunduğunu anlatan Ardıç, incelemelerin ardından heyetin, 'Bu alanda HES kurulmaz' raporu hazırlayıp Adıyaman Bölge İdare Mahkemesi'ne sunduğunu söyledi. (Kaynak: MA)