İMO'dan Sütlüce raporu: Çökmenin nedeni yağış değil!

İnşaat Mühendisleri Odasından Sütlüce'deki çöken binayla ilgili rapor: Sorumlu, mevcut duvarı yeteri kadar güçlendirmeden inşaata izin verenlerdir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi, Sütlüce’de çöken bina ile ilgili hazırladığı değerlendirme raporunu açıkladı. İMO İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna tarafından sunulan gözlem raporuna göre olayın sorumlusu yağışlı hava değil, mevcut duvarı yeteri kadar güçlendirmeden inşaata izin veren proje yazarı, yapı denetim firması, müteahhit ve belediye.

İstanbul Beyoğlu’daki Sütlüce Mahallesi’nde 24 Temmuz’da bir inşaatın temel kazısı sırasında komşu parseldeki bina çökmüştü. Olayın ardından İMO İstanbul Şubesi tarafından oluşturulan bir heyet bölgeye gönderilmiş ve çeşitli incelemelerde bulunmuştu. Heyetin olayın meydana geldiği bölgede gözleme dayanarak hazırladığı ön teknik değerlendirme raporu, İMO İstanbul Şubesi’nin Karaköy’deki binasında düzenlenen basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Raporun sunumu İMO İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna tarafından yapıldı.

‘ÇÖKÜNTÜNÜN SORUMLUSU YAĞIŞLI HAVA DEĞİL’

Evrensel'de yer alan habere göre, Suna, hazırlanan ön teknik değerlendirme raporuna göre göçmelerin nedenlerini tüm süreçler ve aktörler açısından şöyle özetledi:

Hazırlanan zemin etüt raporları eksik bilgiler ve yanlış değerlendirmelerle basma kalıp olarak hazırlanıyor.

Rapor, zemin profilini, zemin tabakasının geoteknik tasarım parametrelerini, yer altı suyu durumunu, bitişik arsalarla entegre olacak şekilde yapılacak kazı için iksa sistemi ve yapının temel tasarımı için önerileri içermeli. Dayanma yapılarının tasarımı konusunda uzman ve tecrübeli inşaat mühendislerince yapılmalıdır. Tasarım denetimi belediye gibi onay mercileri tarafından ciddiyetle yapılmalıdır.

Herhangi bir sorun işaret verdiğinde belediyeler gereken tedbirleri almakta gecikmekte, olaydan sonra tedbir almaktadır. Önlemler düzenli ölçümlerle baştan alınmalıdır.

Yağışlı havalarda zemin kazılarına ara verilmelidir. Bu hadise özelinde proje yazarı, yapı denetim firması, müteahhit ve belediye üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek konusunda gerekeni ortaya koymalıdır.

Bu olayın sorumlusu yağış değil, mevcut duvarı yeteri kadar güçlendirmeden inşaata izin veren proje yazarı, yapı denetim firması, müteahhit ve belediyedir.”

‘MERKEZİ VE YEREL YÖNETİMLER BİRİNCİ DERECEDEN SORUMLU’

Sütlüce’de karşı karşıya kalınan olayın bir Türkiye gerçeği olduğunun altını çizen Suna, Türkiye’de yaklaşık 20 milyon yapı bulunduğunu ve bu yapıların 13 milyonunun kaçak ve ruhsatsız olduğunu vurguladı. İstanbul’da bulunan 2 milyon yapının da en az yarısının kaçak ve ruhsatsız olduğuna dikkat çeken Suna, ruhsatsız yapıların riskli ve can güvenliği açısından tehlikeli olduğunu söyledi. Son 1 hafta içerisinde 3 istinat duvarının yıkıldığını hatırlatan suna, art arda yaşanan çöküntülerden merkezi ve yerel yönetimlerin birinci dereceden sorumlu olduğunu kaydetti. Yaşanan çöküntülerin bir diğer sebebinin de mühendislik hizmetlerindeki nitelik kaybı olduğuna dikkat çeken Suna, “İnşaat mühendisliği eğitimi sorunludur. Hemen her ilde açılan üniversitelerde eşit eğitim verilmemekte, öğrenci, öğretim üyesi, derslik, laboratuvar, fiziki altyapı, staj olanağı, araştırmalar için ayrılan kaynak ve uygulama eksikliği söz konusu. Meslekteki bütünlüklü ve köklü sorunlar kelebek etkisi kavramıyla açıklanırsa, kelebeğin ilk kanat çırpışını eğitim sorunları olarak kabul etmek gerekir” dedi.