Devlete borçlarda son gün 31 Temmuz

Kamu borçlarının yeniden yapılandırılması için süre yarın bitiyor. Kesinleşmiş olan borçlar yapılandırılırsa, borcun tamamı enflasyon farkıyla ödenecek, faiz ve cezalar silinecek. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mükelleflerin devlete olan vergi ve diğer borçlarında yeniden yapılandırma için son çağrı yapıldı. Yarın sona erecek yapılandırma hakkından, 31 Aralık 2018 ve öncesine ait borç sahipleri yararlanacak.

Yeminli Mali Müşavir Dr. Numan Emre Ergin, borç yapılandırma sürecinin kapsamını ve nasıl işleyeceğini anlattı. Yasa kapsamında vergi, gümrük, SGK, idari para cezalarının yapılandırılmasının mümkün olduğunu belirten Ergin, "Kamu borcunun bulunduğu aşamaya göre borcun aslının belli bir tutarı, faiz ve cezalar, enflasyon farkı alınarak silinmektedir. Enflasyon farkı ise Yİ-ÜFE dikkate alınarak oranları hesaplanmaktadır. Dava aşamasındaki kamu borçları için ise mahkemenin hangi aşamada olduğuna ve son karara bakılacaktır" dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

"İlk derece mahkemesindeki borçların yarısı, faiz ve cezası silinmekte, kalan yarısı enflasyon farkı ile alınmaktadır" diyen Ergin, şu bilgileri verdi:

"İstinaf, temyiz veya karar düzeltme aşamasında olan davalardaki vergi tarhiyatlarına ilişkin tahakkuklarda ise, en son kararın terkin, tasdik veya tadilen tasdik olması halinde tasdik edilen vergilerin tamamı, terkin edilen vergilerin yüzde 20’si; bozma kararı olması halinde verginin yüzde 50’si, kısmen onama kısmen bozma kararı olması halinde onanan kısmın tamamı bozulan kısmın yüzde 50’si ile enflasyon farkı birlikte ödenirse, verginin kalan kısımlarından ve gecikme faiziyle zammından vazgeçilmektedir. Bu imkandan yararlanılması için açılan davalardan vazgeçilmesi gerekmektedir. Davadan vazgeçildiğine ilişkin dilekçe vergi dairelerine verilecek olup, vergi daireleri bu dilekçeleri ilgili vergi mahkemelerine intikal ettireceklerdir."

PEŞİN ÖDEMEDE ENLASYON FARKI AVANTAJI

Borçların ilk taksit süresi içinde ödenmesi halinde katsayı uygulanmayacağını söyleyen Ergin, "Yapılandırılan borçların peşin veya 6, 9, 12 veya 18 taksitte (12 aydan 36 ay vadeye kadar) ödenmesi mümkündür. Taksitlendirme yapılması durumunda yapılandırılan borçlar kanunda belirtilen katsayılarla çarpılmaktadır. Borçlar ilk taksit süresi içinde (Eylül 2018 sonuna kadar) peşin ödenirse katsayı uygulanmayacağı gibi, enflasyon farkının yüzde 90’ı, idari para cezalarının yüzde 25’i indirilirken; borçlar ilk iki taksit süresi içinde ödenirse söz konusu indirim oranları sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 12,5 olacaktır" diye konuştu.

(İSTANBUL-DHA)