Barış aktivisti Yaylalı 15 ay sonra tahliye edildi

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle 15 aydır tutuklu bulunan barış aktivisti Yannis Vasilis Yaylalı, tahliye edildi. Yaylalı, hakkındaki suçlamalara dair yaptığı savunmada, “Kürt halkının acılarını anlamam için PKK’li olmama gerek yok. ” dedi.   

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medya paylaşımları nedeniyle haklarında başlatılan soruşturma kapsamında 22 Nisan 2017 tarihinde tutuklanan barış aktivisti ve vicdani retçi Yannis Vasilis Yaylalı ile Meral Geylani ve Roboskili ailelerden Veli Encu hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek”, “Halk arasında korku ve panik yaratmak”, “Suçu ve suçluyu övmek” ve “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” iddialarıyla suçlanan 3 ismin duruşması, Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Yaylalı’nın tutuklu bulunduğu Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldığı duruşmaya, tutuksuz yargılanan isimlerden Geylani de Antalya Adliyesi'nden yine SEGBİS aracılığı ile katıldı. Duruşma salonunda Encü ve müdafi sanık avukatları hazır bulundu.

‘KÜRT HALKINI ANLAMAM İÇİN İNSAN OLMAM YETERLİ’

Yapılan kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada ilk olarak Yaylalı savunma yaptı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Yaylalı, 1990’lı yıllarda bölgede askerlik yaptığını ve çatışmada yaralandığını hatırlattı. Yaylalı, iddianamede yer alan YPG’ye dair paylaşımlarının YPG’nin siyaseten henüz “terörist” olarak kabul edilmediği bir dönemde yapıldığını vurguladı. Yine anti-militarist, vicdani retçi bir kişiliği olduğunu dile getiren Yaylalı, her türlü şiddete karşı olduğunu ve barışı savunan birisi olduğunu ifade etti.

Yaylalı’nın ardından savunma yapan Geylani ise, hakkındaki suçlamaları reddederek hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.  Veli Encu ise, savunmasında Roboski Katliamı’nda hayatını kaybeden yakınlarını hatırlatarak hakkındaki iddialara cevap verdi. Encu, “Ben hiçbir suçu kabul etmiyorum, yalnızca masum insanların ölümüne sebebiyet verenlerin hukuk karşısında hesap vermelerini istemek dışında hiçbir şey yapmadım” dedi.

Verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yaylalı'nın tahliyesini ve Encu ile Geylani hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını kararlaştırdı. Bir sonraki duruşma ise 3 Aralık tarihine ertelendi. (Kaynak: MA)