Kuzguncuk'ta kentsel dönüşüm belirsizliği

Tarihi Kuzguncuk mahallesi kentsel dönüşüm kararını tartışıyor. Kentsel dönüşüm planında 'dönüşüm alanı'a girecek bölgelerin tarihi yapısı korunacak denilse de mahalleli karardan endişeli. Birçok mahalleli ise kentsel dönüşümle ilgili kendilerine bilgi verilmesi gerektiğini söylerken; "Belirsizlik var" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı tarihi mahalle Kuzguncuk geçtiğimiz hafta kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. 16 mahalleyi kapsayan karar 13 Temmuz 2018 tarihli İBB Meclis oturumunda oy çokluğu ile alındı. Kentsel dönüşüm gerçekleşirse eğer 115 bina, 217 konut 10 iş yeri 'dönüşüm alanı'na girecek. Kuzguncuklular ise henüz kararın tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyor. Görüştüğümüz bir emlakçı özellikle tapusu olmayıp tapu tahsis belgesi olanların bu karardan olumsuz etkileneceğini söylerken birçok mahalleli ise dönüşümden önce tapularının verilmesi gerektiğini belirtiyor.

MAHALLELİNİN ÖNCELİĞİ TAPU

Kuzguncuk halkı, İstanbul'un birçok yerinde hayata geçirilen ve yıllardır sürüncemede olan kentsel dönüşümün Kuzguncuk'ta da mağduriyet yaşatmasından endişe duyuyor. Mahallelinin önceliği ise belediyeden bir an önce tapu almak. Yıllardır burada yaşayıp tapu tahsis belgesi olduğunu belirten bir mahalleli, "Buranın zemini sağlam. Bence deprem riski olduğundan dolayı böyle bir karar alınmadı. Burası cennet. Herkes cennete yaşamak ister. Önce tapularımızı versinler. Daha sonra bize izin versinler biz de gecekondularımızı sağlamlaştırırız" diyor.

'BİR BELİRSİZLİK VAR...'

Kentsel dönüşümle birlikte mahalleli, tarihi yapıların zarar göreceğinden de endişe duyuyor. Mahalle boğaz öngörümünde olduğu için çivi bile çakmak yasak. Projede bir parsel bulunurken bu parselde de gecekondular var. Gecekonduların bulunduğu bölgede konuştuğumuz bir kadın endişelerini şöyle anlatıyor: "Henüz biz de tam olarak ne olacağını bilmiyoruz. Belirsizlik var. Komşularımızla birlikte birilerinin bizi bilgilendirmelerini istiyoruz. Mahallede dedikodular da dolaşıyor. İnsanlar, 'acaba yine Kuzguncuk Bostanları'na mı göz diktiler' diyor. Kentsel dönüşüm bizi endişelendiriyor. Biz kentsel dönüşüm istemiyoruz. Tapularımızı versinler. Öncelikle bu konuda somut adımlar atılmalı."

Mahalleli kentsel dönüşüm kentin tarihi dokusuna zarar verebileceğinden endişe duyuyor…

'MAĞDURİYETLER YARATABİLİR'

Bir emlakçı ise kentsel dönüşümün hem yararlı hem de zararlı olabileceğini savunuyor. Neden yararlı olabilir sorusuna söz konusu emlakçı şöyle yanıt veriyor: "Orada gecekondular var. Gecekonduların durumu kötü. O bölgeye kentsel dönüşüm uygulanırsa daha güzel sonuçlar alınabilir. Ama tabii oranın yapısı korunmalı. Tarihine zarar verilmemeli. O gecekondularda henüz tapusu olmayanlar da var. Mahallelinin daha önce tapu alabilmek için girişimleri olmuştu. Ama sonuç alınmadı. Eğer tapu olmadan kentsel dönüşüm olursa çoğu kişi mağdur olabilir. Umarım böyle bir şey olmaz."

Gecekondu sahipleri öncelik olarak tapuların kendilerine verilmesi gerektiğini belirtiyor...

KARAR NE DİYOR?

16 mahalleden biri olan Kuzguncuk Mahallesi geçtiğimiz günlerde İBB tarafından 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı' ilan edildi. Karar 13 Temmuz 2018 tarihli İBB Meclis oturumunda oy çokluğu ile alındı. Konuya ilişkin hazırlanan raporda, 17 Kasım 2017 tarihli İBB Başkanlık onayı doğrultusunda Üsküdar Kuzguncuk Mahallesi'nin bir kısmında kentsel dönüşüm amaçlı plan, proje ve analiz çalışmaları yapıldığı belirtildi: "Üzerindeki riskli yapılaşma nedeniyle güvenli ve yaşam kalitesi yüksek bir kentsel dokunun elde edilmesi, gayri yasal ve sağlıksız gelişmiş yerleşim alanlarının sağlıklı, yaşanabilir mekanlara dönüştürülmesi, yakın çevrede yaşayanların sosyal ve fiziki imkanlarının gelişmesi, eksikliği hissedilen kentsel donatı alanlarının sağlanması’ amacıyla İBB mülkiyeti ve hissesinde bulunan 89 bin metrekarelik alan ele alındı." Kentsel dönüşümde yer alacak alanın kentsel dokusunun korunacağı da belirtiliyor.