Star Rafineri'de yemekten zehirlenen işçi sayısı 2100 oldu

İzmir İl Sağlık Müdürü, Aliağa'daki Star Rafineri'de çalışan ve yemekten zehirlenen işçi sayısının 2 bin 100 olduğunu belirtti. Yemek şirketi zehirlenmeler için 'psikolojik' demişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Aliağa'da kurulu Star Rafineri'de çalışan ve yedikleri yemekten zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırılan işçilerin sayısı 2 bin 100'e yükseldi. İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, önceki akşam ve dün gün boyu hastaneye taşınan işçilerin birçoğunun müdahalelerinin ardından taburcu edildiğini söylemişti.

Aliağa'da Star Rafineri'de çalışan işçiler, önceki gün Akyıldız adlı yemek firmasının dağıttığı akşam yemeğinde yedikleri düğün çorbası, pilav, İzmir köfte ve prefiterolün ardından fenalaştı. İşçilerin bir kısmı yemeğin hemen sonrasında, bir kısmı ise ertesi sabah Aliağa ve Menemen devlet hastaneleri ile Çiğli Bölge Eğitim Hastanesine kaldırıldı.

İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, an itibariyle hastanelerde tedavi edilen işçi sayısının 2 bin 100 olduğunu belirterek "Bu işçiler, evvelki gün akşam ve dün gün boyunca hastaneye kaldırılanlar. Bunların yaklaşık 1300'üne serum verildi, büyük çoğunluğu da taburcu edildi. Tansiyon problemi olan bazı işçilerimiz ise müşahede altında tutuluyorlar. Zehirlenmenin neden kaynaklandığı laboratuvar testlerinin ardından netlik kazanacak. Şu anda hayati tehlikesi bulunan bir işçimiz yok. Akşama kadar hastanelerimizdeki işçi sayısının 150-200'e düşmesini bekliyoruz" dedi.

Öte yandan Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında yaklaşık 100 kişinin ifadesine başvuruldu. Star Rafineri yönetimi de bir açıklama yaparak konuyla ilgili olarak resmi makamlarla koordineli bir şekilde ve hassasiyetle çalışıldığını ve tahlil sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılacağını iddia etti.

MEMİŞ SARI: KÂR HIRSI İŞÇİ HAYATINI HİÇE SAYIYOR

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise fabrika, tesis ve şirket gibi işletmelerdeki yemek ihtiyacının taşeron firmalar tarafından karşılanmasının ve kâr hırsının bu sonuçlara yol açtığını belirterek "Her işletmenin kendi bünyesinde bir mutfak barındırması ve yemeklerini burada yapması gerekiyor. Ürünlerin hepsinin günlük olarak temin edilmesi gerekiyor. Yemek şirketlerindeki yemeklerde hiçbir denetim söz konusu değil. Aynı yerde daha önce de birçok kez gıda zehirlenmesi olaylarının yaşandığına şahit olduk ve yemek şirketi çıkıyor, 'Zehirlenmeler psikolojik' diyor. Yakında ölümler de psikolojik olacak" dedi. Sarı, konunun takipçisi olacaklarını belirterek işçilerin sağlığının hiçe sayıldığı her uygulamanın karşısında bulunacaklarını bildirdi. (DHA - Evrensel)