Guardian: Erdoğan'ın ziyareti KKTC'de rahatsızlık yaratacak

İngiliz gazetesi The Guardian, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu hafta Hala Sultan Cami'nin açılışı için yapacağı KKTC ziyaretini değerlendirdi. Gazeteye göre Kıbrıslı Türkler, Ankara'nın politikaları nedeniyle laik yaşam tarzlarının tehdit altında olduğunu düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - The Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın son seçimleri kazanmasının KKTC'de endişe yarattığını yazdı. Gazetenin Lefkoşa muhabiri Helena Smith'in imzasını taşıyan haberde, "Kıbrıslı Türkler laik geleneklerinin, cumhurbaşkanının otokratik tarzı nedeniyle tehdit edilmesinden korkuyor" ifadeleri kullanıldı.

Haberde, Erdoğan'ın bugünkü yemin töreninin ardından ilk resmi yurtdışı ziyaretini KKTC'ye yapacağı ve Lefkoşa'da inşaatı tartışma yaratan 6 bin kişilik Hala Sultan Cami'ni açacağı hatırlatılarak, ziyaretin 'laik yaşam biçimleri ile gurur duyan Kıbrıslı Türkler arasında endişe yaratacağı' savunuldu. The Guardian, "Cumhurbaşkanı için düzenlenecek tantanalı törenlerin arka planında, çok da gizli olmayan bir korku ve endişe hali olacak" denildi.

KKTC ÇALIŞMA BAKANI ÇELER: ENDİŞELİYİM

KKTC hükümetinin  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler de The Guardian ile söyleşisinde, "Buraya çok fazla karışmadıkları sürece sonuçlara saygı duymalıyız" dedi. Kıbrıslı Türklerin geçmişte Ankara'nın imam atamalarına ve dini okullar açılmasına karşı düzenlediği protestolara destek veren sosyal demokrat bakan, "Tabii ki endişeliyim. Kıbrıslı Türkler laiktir" diye konuştu. Çeler, adada federasyon kurulmasını öngören BM barış görüşmelerinde ilerleme sağlanmamasına da hayıflanarak, "Türkiye bizim anavatanımız. Anneniz size bir şey verir ve aynı zamanda ne yapmanız gerektiğini söylerse, onun dediğini yaparsınız" dedi.

'BARIŞ SÜRECİ HER ZAMANKİNDEN ÖNEMLİ'

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ahmet Sözen de, The Guardian'a demecinde, "Kıbrıslı Türkler nasıl yaşamaları gerektiğinin dayatılmasını istemiyor. Özellikle de, içki içmelerini, dini ibadetlerini sorgulayan bir hükümet fikrinden hoşlanmıyorlar. Erdoğan'ın elinin güçlenmesi ve Türkiye'nin daha da otoriter hale gelmesi sonucunda buradaki toplumun da daha az demokratik olmasından korkuyorlar. Adadaki bölünmeye bir çözüm bulunması bu nedenle bu kadar önemli" dedi.

Haberde, "Kıbrıslı Türkler Batı'daki en liberal Müslümanlar arasında olmaktan keyif duyuyor" denilirken, adanın kuzeyinde Ankara'nın politikalarına karşı zaman zaman protestolar düzenlendiği hatırlatıldı. (Dış Haberler)