Trabzon'da 'seyyar sandık' yanlış anlaşıldı

Trabzon Barosu, seçim süreciyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Seyyar sandık uygulamasının yanlış anlaşıldığının söyleyen Baro Başkanı Sibel Suiçmez, "Bunun sonucunda vatandaş sabit sandıkların taşınmasını ve oyunu bu şekilde atmayı ısrarla talep etmiş, bu da gerginliğe ve genelgeye aykırı uygulamalara yol açmıştır" dedi. Suiçmez, seçmenlerin yeterince bilgilendirilmediğini kaydetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trabzon Barosu'nun, 24 Haziran seçimlerini izleyen "Seçim Hukuku ve Güvenliği Komisyonu" rapor hazırladı. Raporda, hasta, yatağa bağımlı ve yaşlılar için bu yıl ilk kez uygulanan seyyar sandık uygulamasının Trabzon'da yanlış anlaşıldığı belirtildi. Baro Başkanı Sibel Suiçmez, seçmenlerin sabit sandıkların taşınmasını ve oyunu bu şekilde atmayı ısrarla talep ettiğini, bunun da gerginliğe yol açtığını söyledi.

Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Suiçmez, 24 Haziran seçimlerinin seçim hukukuna uygun ve güvenilir bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla "Seçim Hukuku ve Güvenliği Komisyonu" kurduklarını söyledi.

Komisyonda görev alan 50 avukatın seçim günü saat 05.30'dan 01.00'e kadar çalıştığını aktaran Suiçmez, "Komisyon üyesi avukatlar tarafından il merkezi ve ilçelerde seçim izlenmiş, gelen ihbarlara ve sorulara karşı çözüm üretilmiş, ilçe seçim kurulları ile seçmenler arasında koordinasyonun sağlanmasına yardımcı olunmuştur" dedi.

Suiçmez, avukatların oy verme işleminin ardından il ve ilçe seçim kurullarında gözlemci sıfatıyla görev yaptıklarını aktardı.

'TUTANAKLAR EKSİK TUTULDU, GECİKME YAŞANDI'

Seçim süresince karşılaşılan sorunlara ilişkin rapor hazırladıklarını ifade eden Suiçmez, genelgeye uyulmaması ve yanlış anlaşılmasından kaynaklı sorunlar yaşandığını belirtti. "Sandık görevlilerinin eğitilmelerine rağmen tutanaklarını eksik tuttukları gözlemlenmiştir" diyen Suiçmez, bu nedenle tutanakların aktarımında gecikme yaşandığını ifade etti.

'VATANDAŞ YETERİNCE BİLGİLENDİRİLMEDİ'

Seyyar sandık uygulamasının yanlış anlaşıldığını söyleyen Sibel Suiçmez, "Seyyar sandık olayı konusunda vatandaşın yeterince bilgilendirilmediği ve bu nedenle seyyar sandık uygulamasının yanlış anlaşıldığı gözlemlenmiştir. Bunun sonucunda vatandaş sabit sandıkların taşınmasını ve oyunu bu şekilde atmayı ısrarla talep etmiş, bu da gerginliğe ve genelgeye aykırı uygulamalara yol açmıştır" diye konuştu.

'GENELGEYE UYANLARA BASKI UYGULANMAYA ÇALIŞILDI'

Genelgenin ilgili maddesinin seçmenlere anlatılması gerektiğini belirten Suiçmez, "Engellilerin oy kullanmasına ilişkin 135 sayılı genelgenin 32'nci maddesinin yani refakatçi ile oy kullandırılması hükmünün, vatandaşlar tarafından genelgeye aykırı şekilde uygulanmasının ısrarla talep edildiği gözlemlenmiştir. Genelgeye uygun hareket eden sandıkların üzerinde baskı uygulanmaya çalışılmıştır" dedi.

Okuma-yazma bilmeyenlerin oy kullanması sırasında da sorunlar yaşandığını dile getiren Suiçmez, "Okuma- yazma bilmeyen kişilerin oy kullanması durumu genelgenin 33'üncü maddesinde çok açıkken, vatandaşlar refakatçi ile oy kullanma konusunda ısrarcı olmuş ve bu konuda ihtilaflar yaşanmıştır. Az olmakla birlikte mükerrer oy kullanımı, yanlış sandıkta oy kullanımı gözlemlenmiştir" şeklinde konuştu.

'MÜŞAHİTLER ENGELLENMEYE ÇALIŞILDI'

Çok sayıda sandıkta müşahitlerin engellenmek istendiğini söyleyen Sibel Suiçmez, şöyle devam etti:

"Tüm uyarılara rağmen bazı sandıklarda oy pusulalarının mühürlenmesinin unutulduğu, fark edildiğinde eksikliğin giderildiği gözlemlenmiştir. Birçok sandıkta müşahitler sandık alanında engellenmeye çalışılmış, bu konuda Seçim Kurulu devreye girmek zorunda kalmıştır. Bazı okullarda muhtarların seçmen kağıdı dağıtmak için masa açtığı ve bu esnada yönlendirme yaptığı gözlemlenmiştir. Bu hususta da Seçim Kurulu devreye girmiştir."

Seçim hükümlerinin gerek sandık kurulları gerekse seçmenler tarafından yeterince bilinmediğinin tespit edildiğini ve bu nedenle sorunların ortaya çıktığını ifade eden Suiçmez, halkı bilgilendirmek ve seçim görevlilerini eğitmek hususunda komisyonun olarak görev almaya hazır olduklarını iletti.

Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ı ve seçilen 27'nci Dönem milletvekillerini kutladıklarını da sözlerine ekledi. (TRABZON/DHA)