İnsan Hakları İzleme Örgütü: Türkiye Afrinlilere tazminat ödemeli

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye ve ÖSO'ya Afrin'deki sivillerin evlerine el konulması gerekçesiyle sert eleştiriler yönelten bir açıklama yaptı. Örgüt, "Türkiye ve Afrin’deki ÖSO grupları, mülklerine el koydukları, tahrip ettikleri veya yağmaladıkları, yerlerinden edilmiş Afrinlilere tazminat ödemeli" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) sert eleştiriler getiren bir açıklama yayımladı. Açıklamada, ÖSO'nun Afrin'de sivil Kürtlerin özel mülklerine el koyduğu, bunları tahrip ettiği ve yağmaladığı belirtildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, ÖSO'ya bağlı grupların savaşçılarını ve ailelerini Afrinlilerin evlerine yerleştirdiğini, sivil mülkleri sahiplerine tazminat vermediğini vurguladı.

'İHLAL DÖNGÜSÜ DEVAM ETTİRİLİYOR'

İnsan Hakları İzleme Örgütü Acil Durumlar Direktör Vekili Priyanka Motaparthy, “Özgür Suriye Ordusu’nun bir bölgeye girdiğinde yapması gereken, çatışmalardan kaçmak zorunda kalan insanların özel mülklerini tahrip etmek ya da bunlara yerleşmek değildir” dedi. Motoparthy “Bu savaşçılar, korunmasız sivillerin haklarını korumuyor, tam tersine ihlal döngüsünü devam ettiriyor” ifadelerini kullandı.

'SAVAŞ HUKUKU ÖZEL MÜLKE EL KONMASINI YASAKLAR'

Birleşmiş Milletler'e göre Afrin'deki çatışmalarda 137 bin kişinin yerlerinden olduğuna dikkat çeken kurum, Afrin'de yerlerinden olan bir dizi Suriyelinin tanıklıklarını aktaraıp şu ifadeleri kullandı: "Savaş hukuku yağmacılığı veya özel mülke kişisel amaçlarla zorla el konulmasını yasaklıyor. Bu tür eylemler, çatışmaların devam ettiği bölgelerde dahi savaş suçu olarak görülebiliyorlar. Savaşçı unsurlar, kendi ailelerinin barınması da dahil olmak üzere, kişisel kullanım amacıyla özel mülke el koyamıyorlar. Savaş hukuku askeri zorunluluk gerekçesi dışında özel mülkün tahrip edilmesini de yasaklıyor."

'TÜRKİYE'NİN GÖREVİ...'

Açıklamada Türkiye'ye de şu mesaj verildi: "Kontrol ettikleri bölgedeki yerlerinden olmuş ailelere ve uygun bir barınağı olmayan diğer korunmasız insanlara sığınacak yer sağlamak, bölgeyi fiilen yöneten yetkililerin doğrudan görevi. Ancak bu görevi ifa ederken mal sahiplerinin mülkiyet haklarının ihlal edilmemesi gerekiyor."

'TÜRKİYE VE ÖSO TAZMİNAT ÖDEMELİ'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Türkiye ve Afrin’deki ÖSO grupları, mülklerine el koydukları, tahrip ettikleri veya yağmaladıkları, yerlerinden edilmiş Afrinlilere tazminat ödemeli ve Afrinlileri mülklerinden kalıcı olarak yoksun bırakmamalıdırlar. Mülk sahiplerinin mülkiyet haklarını korumak ve onların terkettikleri evlerine güvenli ve onurlu bir şekilde geri dönmelerini sağlamak, Türkiye ve Afrin’deki ÖSO gruplarının görevidir."

Afrin'deki Doğu Gutalılar: Kimse başkasının evinde yaşamak istemezAfrin'deki Doğu Gutalılar: Kimse başkasının evinde yaşamak istemez

'TAPU SİCİL KAYITLARI MUHAFAZA EDİLMELİ'

Açıklamada, "Yetkililer tapu sicil kayıtlarını mümkün olduğunca muhafaza etmeli, mülkiyet hakları ile ilgili ihtilafların çözülmesine yönelik mekanizmalar oluşturmalı ve geri dönen Afrinlilere mülkiyet haklarını anlamak ve kanıtlamak konusunda hukuki ve sair desteği sağlamalıdır" denildi.

'AFRİN'İ ALMA KARARINI VERENLER, SORUMLULUĞU ÜSTLENMİŞ DEMEKTİR'

Motoparthy de, “Afrin’i alma kararını verenler, hem Afrinlilerin, hem de başka bölgelerdeki yerlerinden oldukları için orada bulunanların uygun temel barınaklara kavuşturulması ve bunun başka grupların haklarını ihlal etmeden yapılması sorumluluğunu da üstlenmiş demektir” ifadelerini kullandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilisi, “Söz konusu kararı alanlar, görüldüğü kadarıyla şu ana dek ne birinin, ne de öbürünün haklarını korumayı başarabiliyorlar" eleştirisini getirdi.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ AÇIKLAMASININ TAM METNİ