AK Partili seçmen 'barış' istedi

Cumhurbaşkanı, bakanlar ve milletvekili adaylarının katılımıyla Diyarbakır’da düzenlenen AK Parti mitingine ilçelerden katılım yoğun oldu. MHP’nin de destek verdiği mitinge katılan AK Partili seçmenin duymak istediği vaat ise 'barış' oldu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Miting alanına doğru üç yaşlı adamla birlikte yürüyorduk. Hiç aceleleri yok gibi, ağır adımlarla yürüyorlardı. Bana en yakın olan adama, “Cumhurbaşkanı mitingde hangi vaatte bulunsa mutlu olursun?” diye sordum. “Barış istiyoruz” dedi. “Barış olsun, akan kan dursun artık. Bütün İslam ülkelerinde barış olsun. Bunu söylesin.”

Bu cümleleri kolay kurmadı doğrusu, önce siyasetle ilgilenmediğini söylemişti. Siyasetle ilgilenmiyorsan miting alanında ne işin var? Biraz mahcup, gülümseyerek el sallamış, “Bakmaya gidiyorum” demişti.

Üç yaşlı adam ağır yürüyordu, onları geride bırakıp ilerledim. Miting alanına doğru dağınık bir kalabalık akıyordu. Ama konuşmaların yapıldığı platformun yeri daha ileriye alınmıştı. Genellikle cadde üzerindeki dört yolda kurulurdu platform. Buradaki alanın genişliği miting için elverişliydi.

Platformun yeri neden değiştirilmiş olabilir diye düşünürken, alandan geri dönen bir gazeteci arkadaşımla karşılaştım. “Abi” dedi, “İnsanları yola taşıdılar, çünkü buradan kalabalığın sonu yok gibi görülecek.” Düşününce akla yakın buldum söylediklerini. Ama böyle bir ‘numaraya’ gerek bırakmayan bir kalabalık vardı meydanda. Kim bilir, belki iki hafta önce Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı mitinge katılımın zayıf olması böyle bir önlem almaya gerekçe olmuştur. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Haziran 2015’te gerçekleşen miting için geldiği Diyarbakır’da beklediği ilgiyi görmemişti.

MHP TEŞKİLATININ MİTİNG HEYECANI

Polis noktasını geçerken, takım elbiseli genç bir adamın yanındakilere, “En öne geçeceksiniz, tamam mı? En öne, duydunuz mu?” dediğini duydum. Sert bir sesle uyardığı gençler, “Tamam Başkan” diyerek merak etmemesini söylediler. En öne geçmeye çalışanlar kimdir diye baktığımda gençler bir bayrağı açmaya çalışıyorlardı. Üç hilalin altındaki MHP yazısı, bu tez canlı gençlerin kim olduğunu anlatıyordu. Fotoğraf çektiğimi görünce bozkurt işareti yaparak poz verdiler.

“Bütün teşkilatlarımız mitinge katılıyor” dedi takım elbiseli, gençlere talimat veren adam. MHP’nin Diyarbakır’da miting düzenlediğini hatırlamıyorum. Gençlerde bir mitinge katılıyor olmanın telaşlı heyecanı var. MHP, Cumhur İttifakı sayesinde Diyarbakır’da düzenlenen bir mitinge katılıyor. Ellerindeki bayraklarıyla en önde olmak istemenin nedeni de bu olsa gerek.

BİSMİLLİ MUHAFAZAKAR

Platformun önü çok kalabalık ve kalabalık sıcak havayı iyice çekilmez yapıyor. Akreditasyon yapabilseydim keşke, diye düşünüyorum. Ama birçok gazeteci arkadaşımın bu konudaki girişimlerinin hiç gerekçesiz geri çevrildiğini biliyorum.

Arka tarafta hep orta yaşın üstünde insanlar var. Daha yaşlı olanlar birbirlerine yakın duruyorlar. O kadar belli ki Diyarbakır dışından geldikleri. Başında agel olan adamın Urfa’dan ya da Mardin’den mitinge katılmak için geldiğini düşünüyorum. Çünkü Arapların kullandığı ageli, buraların erkekleri daha çok kullanıyorlar. Öyle değilmiş, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinden gelmiş adam.

Bismilli Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır milletvekili adayı. “Aynı köylü değiliz ama tanıyorum onu” diyor adam. Hayatı boyunca hep muhafazakar partilere oy vermiş. Mehdi Eker Bismil’deki AK Parti oylarını arttırır mı? “İnşallah” diyor adam ama pek umutlu değil. “Cumhurbaşkanı birinci turda kazanır” diyor, bunu canı gönülden istediğini belirterek.

'BARIŞ OLURSA HER ŞEY OLUR'

Yanındakilerle de sohbet ediyoruz. “Sizi hangi vaat mutlu eder?” diye soruyorum. Adamlardan biri, “Barış, barış, barış” diyor. Muhtar olduğunu söyleyen diğeri yapılmasını istediği yatırımlardan söz ediyor uzun uzun. Arkadaşı, “Barış olursa her şey olur. Önce barış” diyerek sözünü kesiyor arkadaşının.

Bu arada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu konuşma yapıyor. “Huzurlu musunuz?” diye soruyor çatallanan bir sesle. Ön taraftan “Evet” sesleri yükseliyor. Arka taraftakiler kendi aralarında konuşmayı sürdürüyorlar.

Muhtar ve diğerleriyle konuşuyoruz biz de. Muhtar, MHP ile kurulan ittifaka kesinlikle karşı, “Biz AK Parti’ye oy veriyoruz ama MHP istemiyoruz” diyor. Ona göre MHP ile ittifak AK Parti’nin bölgedeki oylarının düşmesine neden olmayacak ama kimsenin içine de sinmemiş. HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’ın hapiste olmasına ise kesin bir dille karşı olduklarını söylüyorlar. “O da çıksın miting yapsın, onun hakkıdır” diyor muhtar.

İLK KEZ OY KULLANAN GENÇLER

Bir grup genç birlikte fotoğraf çektiriyorlar. Biri, Ramazan ayında ve AK Parti mitinginde olmasına rağmen sigara içiyor. Sigarayı avucunda saklıyor ama duman onu ele veriyor. Arkadaşlarının uyarısıyla bir iki fırt daha çekip yere atıyor sigarayı, ayakkabısının ucuyla eziyor.

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinden gelmişler. Hepsi ilk oylarını referandumda kullanmış. Şimdi ikinci kez oy kullanmaya hazırlanıyorlar. Çermik’te AK Parti’nin aldığı oy oranı yüzde 60’ın altına düşmemiş, bu seçimde yüzde 70’i hedefliyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşurken, AK Parti Çermik İlçe Başkanı geliyor gençlerin yanına. Onları toplayıp birlikte fotoğraf çektiriyor. İlçe Başkanı Sehit Kaya, dediğine göre bıyıkları terlemeden siyasetle ilgilenmeye başlamış, “Demirel’in Dağkapı’da miting yaptığını ve ‘Hepsini denedik, sensiz olmuyor baba’ diye slogan attığımızı hatırlıyorum” diyor. Zaten hararetli konuşmasından yıllardır siyasetin içinde olduğu belli oluyor.

AK Parti Çermik İlçe Başkanı Sehit Kaya, Çermikli gençlerle miting hatırası fotoğrafı çektirdi.

'KİM GETİRECEKSE GETİRSİN BARIŞI'

AK Parti’nin seçimleri kazanacağına inandığını söyleyen Kaya, MHP ile ittifak için, “Öyle gerekti” diyor. Barış sürecinin bitmesinde sorumlu olarak Kandil’i gösteriyor ve mitingden beklentisini ise şu şekilde dile getiriyor: “Ne dağdaki ne de asker ölsün istiyoruz. Artık kimse ölmesin, taziyelere gidip gencecik insanlar için Fatiha okumayalım. Kim getirecekse barışı getirsin, Kandil mi Ankara mı, fark etmez.”

Sehit Kaya, Selahattin Demirtaş’ın dışarıda olması gerekmiyor mu sorusuna ise kaçamak cevap veriyor, “Savcılar bilir” diyor. Öyle anlaşılıyor ki Kaya, en çok bu soruya cevap vermekte güçlük çekiyor. Demirtaş’ın 6-8 Ekim olaylarından dolayı hapiste olmadığını hatırlatmam üzerine iyice bocalıyor.

ERDOĞAN VE SEÇMENİN BEKLENTİSİ

Miting bitinceye kadar mitinge katılanlarla sohbet ediyoruz. Kimi, kesin bir dille AK Parti’ye oy vereceğini söylüyor. Ama kimi de, mitinge katılmış olsa da oyunun rengini belli etmek istemiyor.

Erdoğan neler anlattı, hangi vaatlerde bulundu mitingde? Ben ve bulunduğum bölümdeki diğer insanlar kendi aramızda konuşarak mitingin bitmesini bekledik. Öndekilerin aksine ne bir alkış ne de coşkulu bir sevgi gösterisi vardı.

Erdoğan platformdan hangi vaatlerde bulunmuş olursa olsun, arka taraftaki büyük kalabalık barış istedi. Haziran 2015 mitinginden daha kalabalık bir kitleye seslendi ve bundan hoşnut kalmıştır mutlaka. Ama platformun arka tarafında konuşulanlar, dile getirilen beklentiler, Erdoğan’ın üslubundan ve HDP’ye yüklenme biçiminden çok uzak.