Öğretmenlerin ek ders ücretinde gecikme

Öğretmenlerin önemli bir bölümünün bu ay ki ek ders ücretleri hâlâ yatırılmadı. Maliye'yi ve İl Milli Eğitim müdürlüklerini arayan öğretmenler, "Sistem değişikliğinden dolayı..." yanıtını alıyor. Eğitim İş Sendikası ise iktidarın kadrolaşmak amacıyla niteliksiz kişileri ilgili yerlere atamasının yanısıra ülkenin ekonomik durumunun da gecikmede etkili olduğunu söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Öğretmenlerin her ayın 1'i ve 5'i arası yatırılması gereken ek ders ücretlerinde gecikmeler yaşanıyor. Gecikmenin nedeni olarak, Maliye'nin yeni bir sisteme geçmesi dolayısıyla yaşanan aksaklıklar gösteriliyor. Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım'a göre ise ücretlerin gecikmeli yatırılmasının gerçek nedeni, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar. Yıldırım "Umarım maaliye bundan sonra öğretmenlerin maaşlarını ödeyebilir" diyor.

Yaşadıkları sıkıntıyı anlatan bir öğretmen, "Normalde en geç her ayın 7'sinde ek ders ücretimiz hesabımıza yatardı. Ama bu ay maalesef öyle olmadı. İl Milli Eğitim ve Maliye'yi aradığımda, 'Sistemde değişiklikler oluyor. En yakın zamanda yatırılacak' yanıtı verildi. Başka illerdeki birçok meslektaşımız da hâlâ ek ders ücretlerini alabilmiş değil" dedi.

'HATANIN FATURASI ÖĞRETMENLERE ÇIKARILIYOR'

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım da, özellikle bu ay içinde birçok ilden öğretmenin kendilerini arayarak, ek ders ücretini alamadıklarını aktardıklarını söyledi. Maliye'nin yeni sisteme geçmesinin gerekçe olarak gösterildiğini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi: "Milli Eğitim, insanları ilgilendirmeyen bahaneler üretiyor. Ne olursa olsun hataların faturası öğretmenlere ve eğitimcilere çıkartılamaz.  Birçok eğitimci almış olduklar ek ders ücretleriyle giderlerini karşılıyor. Eğitimciler kredi kartı borcunu, çocuğunun masraflarını buna göre bir plan kurarak yapıyor. Yıllardır söylüyoruz, eğitimcinin almış olduğu maaşla diğer gelirler Türkiye'deki enflasyon ve harcamaların çok altında. Eğitimciler ucu ucuna hesap ve kitabını yapıyor. Kendi zamanından ayırarak ek ders veriyor. Şimdi bu ücretler ödenmediği zaman öğretmenler ya kredi kartı borcunu ödemeyecek ya da çocuklarının masraflarını karşılayamayacak. Çıkıp sistemde sorun var diyerek böyle bir şeyin altından kalkamazlar."

'SİSTEMDEKİ SORUN SÖYLEDİKLERİ GİBİ DEĞİL'

Ülke ekonomisinin getirildiği noktada ek ders ücretlerinin yatırılmasında dahi sıkıntı oluştuğunu vurgulayan Yıldırım, "Sistemdeki sorun kendi söyledikleri gibi değil. Sistemdeki sorun, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kadrolarına, kendilerine yakın sendikaya üye diye niteliksiz kişilerin getirilmiş olmasıdır. Yani hiçbir şeyden anlamayan, beceriksiz ve bu konunun uzmanı olmayanları alıp sistemlerin başına oturtuyorlar" dedi ve ekledi: "Sorumluların derhal bulunmasını ve kişilerin ödenmeyen ek ders ücretlerinin gecikme zamanı ne kadarsa faiziyle birlikte ödenmesi gerektiğini yetkililere söylüyoruz. Kişinin parası neden faisiz bir şekilde onlarda kalsın? Kişilerin mağduriyetlerini kim karşılayacak? Parası yatırılmadığı için kart parasının faizini kim yatıracak? Biz bu tür bir şeyin seçim öncesine denk gelmesiyle Maliye'nin de ödeme sıkıntısına girdiğini düşünüyoruz. Umarım bundan sonra maaşları ödeyebilirler."

Etiketler öğretmen ek ders