İddia: Adalet Yürüyüşü'nde CHP'lilerin telefonlarına virüs bulaştırıldı

Adalet Yürüyüşü sırasında, sosyal medyada, katılımcıların ve destek verenlerin kullandığı bir slogan üzerinden, akıllı telefonlara virüs gönderildiği öne sürüldü. Alman bir şirket tarafından üretilen virüsün, konuşmaların ve yazışmaların izlenmesine olanak sağladığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman şirketi Finfisher'ın geliştirdiği bir virüsün, Adalet Yürüyüşü sırasında CHP'lilerin telefonlarına bulaştırıldığını iddia edildi. Virüs sayesinde CHP'lilerin konuşmaları ve yazışmaları takip edildiği öne sürüldü.

T24'ten Fulya Canşen'in Alman basınından aktardığı haberlere göre, virüsün yer aldığı programın Türkiye'ye hangi yöntemle gönderildiği bilinmiyor. İddiaya dayanak olarak, dijital ortamda vatandaşların haklarını savunmayı hedefleyen "Access Now" isimli grubun hazırladığı rapor gösteriliyor. Bilgisayar güvenlik uzmanlarının raporu incelediği ve iddiayı doğruladıkları belirtiliyor.

CHP'lilerin takibi için kullanılan yazılımın adının "Finspy" olduğu belirtildi. Yazılım, merkezi Münih’te bulunan "Finfisher" isimli şirket tarafından geliştirildi.

Haberi yayımlayan medya kuruluşlarının görevlendirdiği güvenlik uzmanı Prof. Thorsten Holz, yazılımı analiz ettiğini ve geliştirilen Truva virüsü sayesinde cep telefonlarının izlenebileceğini söyledi. Holz, virüs sayesinde telefon konuşmalarının ve yazışmaların canlı olarak izleyebileceğini dile getirdi.

'VİRÜS SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN BULAŞTIRILDI'

Virüsün, CHP’nin geçen yıl düzenlediği Adalet Yürüyüşü sırasında sosyal medya üzerinden protestocuların kullandığı "#adaleticinyürü" adlı slogan aracılığı ile bulaştırıldığı belirlendi.

Sahte hesap sahipleri bu sloganı kullanarak yürüyüşteki son durum hakkında bilgi almak için kullanılabilecek bir program indirilmesini öneren bir link verdiler. Programı indirenlerin cep telefonlarına Alman şirketinin geliştirdiği virüs bulaştı.

Alman şirketi Finfisher’e kimin söz konusu virüs programını ısmarladığı bilinmiyor. Finfisher’in internet sayfasında, terör ile mücadele etmek amacı ile gizli istihbarat servisleri ile işbirliği içinde olunduğu yazıyor. Access Now grubu, şirketin yabancı ülkelerde yaşayan muhalifleri, dolayısı ile Türkiyeli hükümet karşıtlarını takip etme hizmeti sunabileceğini iddia ediyor.

EKONOMİ BAKANLIĞI SORULARA YANIT VERMEDİ

Alman Ekonomi Bakanlığı ise son yıllarda CHP’nin dinlenmesi için kullanılan programlara benzeyen bir ürün hakkında herhangi bir ihracat izni vermediğini açıkladı. Bakanlık, Finfisher’in lisans başvurusunda bulunup bulunmadığı ya da herhangi bir başvuruyu reddettiğine dair somut sorulara yanıt vermedi.

Alman Federal Suç Dairesi BKA’nın da bu tür programları kullandığı biliniyor. Federal İçişleri Bakanlığı, CHP’nin dinlenmesi konusunda sorumluluk üstlenip üstlenilmeyeceği konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı.