Neden 24 Haziran seçildi?

Erken seçim için 3 tarih üzerinde durulduğu belirtiliyor. Neden 24 Haziran'da karar kılındı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP lideri Devlet bahçeli, 24 Ağustos'u önerdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Haziran'da yapılacağını açıkladı. Peki neden 24 Haziran'da karar kılındı?

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, erken seçim için üç farklı tarih konuşulurken, 24 Haziran'ın 'Cumhur ittifakı' için en çok avantaj sağlayacak tarih olduğuna karar verildi.  Bahçeli’nin 26 Ağustos önerisine karşı 24 Haziran’da seçim kararı almasının altında birkaç noktada süreci lehine çevirme hedefinin yattığı belirtiliyor.

Baskın seçimle, muhalefet partilerinin uzun süredir belli olan AK Parti-MHP ittifakına karşı ittifak arayışları ile cumhurbaşkanlığı seçimi için olası ortak aday belirleme çalışmalarına süreyi kısaltarak fırsat tanınmamış olacak. Yeni çıkarılan ittifak yasasına göre, YSK’nin seçim takvimini ilan ettiği günden itibaren 7 gün içinde ittifak yapan partilerin bir protokolle YSK’ye başvurması gerekiyor. Meclis’in seçim kararını alması durumunda YSK’nin en geç gelecek hafta ortasında seçim takvimini başlatması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminin yerel seçimden önce yapılmasıyla hem AKP ve MHP ittifakında olası krizler önlenecek hem de bölgede kayyımların olduğu belediyelerle genel seçime gitmenin avantajı kullanılacak.