Bakan Çelik'ten AB'nin Türkiye raporuna tepki: Fasılları 6 ay içinde kapatabiliriz

AB Bakanı Ömer Çelik, AB’nin Türkiye raporuna ilişkin konuştu: AB siyasi ve insani açıdan olması gereken yerde durmuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AB Bakanı ve Başmüzakareci Ömer Çelik, AB Komisyonu'nun Türkiye raporunu değerlendirdi.  Çelik, 'Komisyona bir mektup yazmayı düşünüyorum. Türkiye'ye adil bir yaklaşım gösterilmedi. Bu son raporda aynı mantığı sürdürüyor. Bütün fasılları 6 ay içinde kapatacak kapasiteye sahibiz' dedi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa Komisyonunun Türkiye Raporu’na ilişkin bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. Çelik, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye Raporu’na ilişkin, "Türkiye’nin aday ülke olma perspektifi bir kenara bırakılıp sadece diğer konularda işbirliği yani komşuluk politikasına dönüş gibi bir tabloyu Türkiye hiçbir şekilde kabul etmez. Türkiye’ye bu konuda adil ve hakkaniyetli bir yaklaşım gösterilmedi. Adil yaklaşımı hiçbir zaman görmedik. Ortaya çıkan bu son raporda, aynı mantığı sürdürüyor. Adil ve ilkeli bir yaklaşım yoktur. ‘Türkiye’yi evrensel değerlerden uzaklaşmakla’ itham ediyor. ‘AB değerlerinden uzaklaşmakla’ itham ediyor. Esas mesele şudur; sözler siyasi bir yaklaşımdır. Objektif olarak bakıldığında bütün fasılları açsınlar 6 ay içinde kapatacak kapasiteye sahibiz. Tüm eleştirilere rağmen Türkiye bu taahhüdünü sürdürüyor” dedi.

Raporu değerlendiren Çelik, “Fiili durumun altını çizmek başka bir şeydir, açılmayacak diye taahhütte bulunmak ayrı bir şeydir. Türkiye’nin aday ülke olma perspektifi bir kenara bırakılıp sadece diğer konularda işbirliği yani komşuluk politikasına dönüş gibi bir tabloyu Türkiye hiçbir şekilde kabul etmez. Türkiye’ye bu konuda adil ve hakkaniyetli bir yaklaşım gösterilmedi. Adil yaklaşımı hiçbir zaman görmedik. Ortaya çıkan bu son raporda, aynı mantığı sürdürüyor. Adil ve ilkeli bir yaklaşım yoktur. ‘Türkiye’yi evrensel değerlerden uzaklaşmakla’ itham ediyor. ‘AB değerlerinden uzaklaşmakla’ itham ediyor. Esas mesele şudur; sözler siyasi bir yaklaşımdır. Objektif olarak bakıldığında bütün fasılları açsınlar 6 ay içinde kapatacak kapasiteye sahibiz. Tüm eleştirilere rağmen Türkiye bu taahhüdünü sürdürüyor” diye konuştu. (DHA)