Öğrencilerin yüzde 10'u sınavla liseye yerleşecek

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bütün fen ve sosyal bilimler liselerinin LGS kapsamında sınavla öğrenci alacak okullar listesine eklendiğini açıkladı. Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre öğrencilerin yüzde 10’u sınavla bir liseye yerleştirilecek. LGS sınav yerleri de 22 Mayıs'ta verilecek sınav giriş belgelerinde yazacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 2 Haziran'da yapılacak LGS'yle ilgili yaptığı açıklamada, adayların sınava kendi okullarında giremeyebileceğini söyledi. Yılmaz, "Sınav yeri 22 Mayıs'ta verilecek sınav belgesinde yazacak" dedi.

CNN Türk'te soruları yanıtlayan Yılmaz, öğrencilerin yüzde 10’unun sınavla bir liseye yerleşeceğini söyledi. Sınavla alacak okulları seçerken de bu yüzde 10 kriterini dikkate aldıklarını söyleyen Yılmaz, listeye fen ve sosyal bilimler liselerinin tamamını koyduklarını ve yüzde 10’luk dilime yaklaşılmayan yerlerde boşluğu Anadolu liseleriyle doldurduklarını anlattı.

Bakan Yılmaz ayrıca, yüzde 10’un altında kalan illerde gelecek taleplere de açık olduklarını dile getirdi. Yılmaz, eğitim bölgelerinin ise haziran ayında açıklanacağını da belirtti.

Bakan Yılmaz'ın açıklamaları özetle şöyle:

SINAV GİRİŞ BELGESİ 22 MAYIS'TA VERİLECEK: Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Onların yaklaşık yüzde 10’u kadarını sınavla öğrenci alan okullara kaydını yapacağız. Kendi okulunda mı girecek? Duyuru yaptık, herkesin tercihine bırakıldı sınava girmek. Ne kadarı tercih edecekleri daha belli değil. 1 milyon 200 bin öğrencimizin hepsi de seçerse, o zaman arkadaşlarımız 1 milyon 200 bin öğrenciyi alacak okulları belirleyecek ve 22 Mayıs'ta öğrencilere, sınava giriş belgesini vereceğiz. Geçen yıl herkes kendi okulunda giriyordu. Bu dönemde böyle bir kayıt yok. Çünkü okullar da öğrencilerin tercihine göre belirlenecek.

SORU SAYISI DEĞİŞMEDİ:  90 soru soracağız demiştik, sayısal ve sözel olacak. Fen ve Türkçe’nin ağırlığı biraz fazla. Din kültürü ve ahlak bilgisi, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil diğerlerinden biraz daha az. Gerek telefonla, gerek mesajla, gerekse gördüğünde herkes kendi mahallesinde bulunan bir okulun da bu kapsama girmesini istiyor. Ancak oradaki esas aldığımız husus, yüzde 10’u geçmemesi. Çünkü istiyoruz ki, bu sınav kaygısı, heyecanının mümkün olduğunca en az sayıda öğrencilere verilmesini istiyoruz. Yarış atı gibi öğrencileri bir sınavdan diğerine koşturuyoruz diyenler şimdi şu okul niye bu kapsama girmedi diyerek okul sayısını artırmak istiyor.

YÜZDE 10 KRİTERİNİ DİKKATE ALDIK:  Biz, 'bu okul da bu listeye girsin' diyenlere şunları söylüyoruz, ilinizdeki öğrenci sayısı ne kadar 100 bin örneğin, bunun 10 bini sınavla öğrenci alacak okullara girecek. Geriye kalan yüzde 90’ı yereldeki yerleştirmeyle, ikametgahına en yakın okula yerleştirilecek. Dolayısıyla bir artma olmadı, yüzde 10 kriterini esas aldık. Bu okulu da alın diyorlar. O zaman da bu oran yüzde 11, 12, 14 hatta daha da yukarı gider. O zaman TEOG sistemini kaldırmakla istediğimiz amaca ulaşmamış olacağız. Sınavla öğrenci alacak okulları belirlerken kriterler şuydu: Bir, fen liselerinin hepsini aldık. İki, sosyal bilimler liselerinin hepsini aldık. Eğer fen ve sosyal bilimler lisesi yüzde 10 kriterine yaklaşmışsa bir Anadolu lisesini daha eklemedik. Eğer bu oran yakalanmadıysa Anadolu liseleri de listeye dahil edildi. Buna rağmen yüzde 10'un altında kalan yerler varsa gelen talepler başımızın üstüne. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak, fen, sosyal ve Anadolu lisesi 620 okul var. 78 bin 300 öğrenci bu kapsamda. Oranı yüzde 62. Mesleki ve teknik eğitimde 449 okulu bu kapsama aldık. 19 bin 170 öğrencimiz girecek. Oranı yüzde 15.

ÖĞRENCİLERİN İMAM HATİPLERE ZORLANDIĞI ELEŞTİRİSİ: Diyelim ki bütün okulları İmam Hatip yaptık... Abartılıyor. Gerçeklikle bağlantısı yok. Hiç kimseyi bir şeye zorlamıyoruz. Onlar istiyor ki veliler istese de çocuklarını bu okullara göndermesinler. Millet 15 Temmuz'da bunu gösterdi. Biz milletimizin taleplerine yanıt veriyoruz.

ÖĞRETMENE PERFORMANS UYGULAMASI: Yapıcı eleştiri olsa başımızın üstüne. Biraz önce eğitimde iyi bir noktadayız dedim değil mi? Peki bunu neye borçluyuz, öğretmenlerimize tabii ki. Dünyadaki en büyük 10 ekonomiden birinin arasına girmek için eğitimde kaliteyi artırmamız lazım. Verilen eğitimin kalitesi öğretmenin kalitesini aşamaz. Öğretmenlerimizden memnunuz bunu belirteyim. Ancak daha ileriye taşımamız lazım. Burada öğretmeni cezalandırma yok.

DEİZM İLE İLGİLİ SONUÇLAR BİLİMSEL DEĞİL: Böyle bir program bizim tarafımızdan yapılmadı. MEB’in çalışması yok. Eğitimciler derneği tarafından Konya’da 4 Mart’ta Konya Öğretmen Evi’nde bir program gerçekleştirildi. 50 katılımcı öğretmen müzakere ediyor. Öğrencilerden ne gibi sorular geliyor, ne gibi cevaplar verelim deniyor. Bizimle ilgili olan kısım öğretmenlerin katılmasına müsaade etmemiz. Sonuç raporu gerçekleri ifade etmiyor. Hangi bilimsel araştırma yapıldı da bu öne çıkarıldı? Devlet Bahçeli’nin söylediklerine katılıyoruz. Deizm uydurmadır, Türk gençliği ahlaklıdır diyor. Aynen katılıyoruz. Bu ülkenin gençliğinin DNA’sında vatan sevgisi, yerel ve milli değerler vardır. Bu değerleri savunacağı 15 Temmuz’da görüldü. Öğretmenlerin gözlemlerinden hiçbir usul, yöntem olmadan hazırlanmıştır. Buna cevap vermek bile vakit kaybıdır.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler meb İsmet Yılmaz LGS