CHP heyeti Diyarbakır'da işten atılan işçileri ziyaret etti

CHP heyeti ardından işlerine geri dönmek için Bağlar Belediyesi önünde eylemde olan işçileri ziyaret etti. İşçilerle belediye binası içinde bir araya gelen CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz "Bu tabloyu kabul edemeyiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da Bağlar Belediyesi’nden 255 taşeron işçi, kadroya geçmeyi beklerken işsiz kaldılar. Bir grup işçi işlerine geri dönmek için belediye bahçesinde yaklaşık bir haftadır oturma eylemi gerçekleştiriyor. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu CHP heyeti işçilere destek ziyaretinde bulundu.

'GÜVENLİK SORUŞTURMALARINI YAPANLAR KİM?'

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın beraberindeki heyet ilk önce DİSK Genel-İş Sendikası Diyarbakır 1 No'lu Şube binasına geçerek işçilerin durumu ile ilgili bilgi aldı. Görüşmenin ardından Fikri Sağlar, basın açıklaması yaptı. AK Parti’nin uyguladığı politikaları eleştiren Sağlar, “On yıl, hatta daha uzun yıllar çalışan emekçiler şimdi güvenlik soruşturması bahane edilerek işsiz bırakılıyor. Diyarbakır’da bize verilen bilgi 900 civarında işçinin işten çıkarıldığı yönünde, yurt genelinde ise bu sayının 10 binlerce olduğu görülüyor. Buna karşı çıkıyoruz. Çünkü yapılan güvenlik soruşturmasını yapanlar kim? Bu bilinmiyor. 10 yıl boyunca son derece uygun, güvenli olan emekçi birden güvensiz hale getiriliyor. AKP Genel Başkanı’na buradan, Diyarbakır’dan duyurmak isterim. Her tarafa resminizi asarsanız, sizi kimse büyük adam olarak görmez. Büyük adamlık hakları vermekle, insana insanca davranmakla ve insana saygı göstermekle olur. Emeğini sömüren, insanlara ırkından, dilinden, dininden ve mezhebinden dolayı ayrım yapan kişi olarak tarihe geçersiniz” dedi.

Ülkede yaşanan sorunlara da değinen Sağlar, hükümetin uyguladığı politikaları eleştirdi. Toplumun ayrıştığını ve kutuplaştığını ifade eden Sağlar, şunları söyledi; “Cumhuriyet tarihimizde bu kadar inkarcı bir politika uygulanmamıştır. Bu gün AKP ve AKP gibi düşünmeyen insanlar müthiş bir şekilde dışlanmakta ve ayrılıştırmakta. Bugün ülkede Kürtler, Aleviler, devrimciler, çağdaşlar, Kemalistler yani AKP gibi düşünmeyen herkes dışlanmaktadır. Yasalar önünde eşit olmasına, anayasal hakları olmasına rağmen dışlanmaktadırlar. Bu kadar inkarcı bir politika olmamıştır. Alevilerin, Kürtlerin, devrimcilerin, düşünürlerin, aydınların dışlandığı bir dönem Cumhuriyet dönemimizde yaşanmamıştır. Ayrıca bu kadar büyük insan kıyımı olmamıştır. AKP ve AKP yetkilileri ayaklarını denk almalı. Türkiye’nin her tarafında AKP’ye karşı olan tepki giderek çoğalıyor. Ayırım, ayrıştırma üzerinden söylenen her söz bu ülkenin birlik ve beraberliğini yok ediyor.”

CHP heyeti ardından işlerine geri dönmek için Bağlar Belediyesi önünde eylemde olan işçileri ziyaret etti. Polis, OHAL gerekçesi ile dışarıda basın açıklaması yapılmasına izin vermedi. CHP heyetini belediye binası içinde karşılamak isteyen işçilere ise zabıtalar izin vermek istemedi. Ancak işçilerin ısrarlı tutumu karşısında zabıta geri çekildi ve işçiler belediyenin girişinde oturma eylemini sürdürerek CHP heyetini beklemeye başladı.

‘OHAL HALKA KARŞI İLAN EDİLDİ’

İşçilerle belediye binası içinde bir araya gelen CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, burada bir konuşma yaparak AK Parti hükümetini eleştirdi. Yılmaz, şunları söyledi: “Dediler ki biz OHAL’i FETÖ’ye karşı mücadele etmek için ilan ettik. Ama süreç gösteriyor ki durum hiç de öyle değil. OHAL’in kime karşı ilan edildiği, bu darbenin kime karşı yapıldığı uygulamaları ile ortaya çıkmış durumda. Evet, bu darbe halka karşı yapılmıştır, halkın iradesine karşı yapılmıştır ve halkın çalışan kesimlerine karşı yapılmıştır. Sonuçlar bunu gösteriyor. Halk iradesi yok sayılmışsa, seçilmiş belediye başkanları, milletvekilleri çeşitli bahanelerle görevlerini yapamaz hale getirilmişse, kimi belediyeler kayyım, kimi belediyeler kaymakam üzerinden vesayet anlayışı ile yönetiliyorsa, evet bu darbe halkın iradesine karşı yapılmıştır. Bu tabloyu kabul etmemiz mümkün değil.”

'İŞTEN ÇIKARMANIN SEBEBİ NEDİR?'

İşçilerin haksız bir şekilde işten çıkarıldığını ifade eden Yılmaz, “Arkadaşlarım bana savcılıktan aldıkları kağıtları gösterdiler. Eğer benim bir güvenlik sorunum varsa, sabıka kaydım varsa, hakkımda bir soruşturma varsa hukuki işlem yapın, yoksa işimi, ekmeğimi bana geri verin, diyor. Savcılık tarafından verilen evraklarda haklarında hiçbir soruşturma olmadığı görülüyor. O halde bu işten çıkarılmanın sebebi nedir? Açıklamak durumundasınız. Bu ülkeyi keyfilikle yönetmezsiniz. Meşruiyet bulduğunuz yasalara uymak zorundasınız. Aksi taktirde meşruiyetinizi kaybedersiniz” dedi. (DUVAR)