Mahkemeden Akar'a 5 yeni soru

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a, Genelkurmay ana karargâh davası kapsamında düzenlenen özel celsede 9 soru yöneltildiği ortaya çıktı. Bu soruları köşesinden aktaran Hürriyet yazarı Sedat Ergin, "Daha önce gündeme gelmemiş olan konularda beş soru gelmiş mahkeme heyetinden. Altı çizilmesi gereken bir-iki konu söz konusu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hürriyet yazarı Sedat Ergin, "Genelkurmay ana karargâh davası" kapsamında ifade veren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a yöneltilen soruları aktardı. Ergin, mahkeme heyetinin daha önce gündeme gelmemiş olan konularda beş soru yönelttiğini yazdı.

"Orgeneral Akar’ın ifadesinde daha önce kendisine sorulmamış olan, dolayısıyla altı çizilmesi gereken bir-iki konu söz konusu" diyen Ergin, "Akar, doğrudan savcılık ifadesiyle TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’na gönderdiği yanıtlara atıf yaparak, ekleyeceği yeni bir şey olmadığını söylemiş" satırlarına yer verdi.

Sedat Ergin'in "Orgeneral Akar’ın ifadesinde hâkim neleri merak etti" başlıklı yazısı özetle şöyle:

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Akar’a toplam dokuz soru yöneltmiş. Bunlardan dördünde Orgeneral Akar, doğrudan savcılık ifadesiyle TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’na gönderdiği yanıtlara atıf yaparak, ekleyeceği yeni bir şey olmadığını söylemiş.

Buna karşılık daha önce gündeme gelmemiş olan konularda beş soru gelmiş mahkeme heyetinden. Bunlardan birincisi, 15 Temmuz’da Akar’ın özel kalem müdürlüğü görevine atanma sürecinde olan darbe sanığı Yarbay Hakan Öcal ve Özel Kalem’de Yurtdışı Proje Subayı Kurmay Binbaşı Ahmet Yıldız’ın ifadeleriyle ilgili.

...Mahkeme heyetinin yönelttiği sorular içinde dikkat çeken bir başkası, o gece “kışlalardan çıkılmaması talimatı verilmemesi” iddiasıdır. Hâkim, muhtemelen dönemin Özel Kuvvetler Komutanı (o tarihte) Tümgeneral Zekai Aksakallı’nın Özel Kuvvetler Komutanlığı davasındaki bir ifadesinden yola çıkmaktadır.

...Bir diğer soru, darbe girişiminin ertesi günü Yedinci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz’ın (tutuklanan Orgeneral Adem Huduti’nin yerine) neden İkinci Ordu Komutanlığı’na vekâleten atanmış olduğudur. Sorunun gerisinde herhalde Yılmaz’ın darbecilerin görevlendirme listesinde Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı olarak gösterilmesi yatıyor.

Yazının tamamı

Etiketler ifade Hulusi Akar