Karayolları işçilerinden kadro eylemi

Karayolları işçileri, kapsam dışında kalan taşeron işçilerin kadroya alınması için Türkiye'nin dört yanında eylemler yaptı. Hükümete, işçiler arasında ayrım yapılmaması çağrısında bulunuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Taşeron işçilerin kadroya alınması hakkından karayolları bünyesinde çalışanların bir bölümü mahrum bırakıldı. Türk-İş'e bağlı Yol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu işyerlerinde yapılan eylemlerle, istisnasız tüm çalışanların kadroya alınması talep edildi.

İZMİR

İzmir'de Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü önünde bir araya gelen Türk Yol-İş Sendikası üyeleri ve karayollarında çalışan işçiler, taşeron işçilerin kadroya geçirilmesiyle ilgili yayımlanan KHK ile kapsam dışında kalan çalışanların da kadroya alınması için basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Yol-İş Sendikası İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Coşkun İz ve yaklaşık 100 işçi katıldı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Genel Sekreter Sadık Yıs, şunları söyledi:

"Karayolları Genel Müdürlüğü'nde asıl işin bir parçası olan yol bakım ve yama hizmetleri karla mücadele hizmetleri gibi süreklilik arz eden işleri, anahtar teslimi olarak üstlenen taşeronların yanında çalışan işçilerin, tünel işletmeciliğinde tünellerin bakım ve hizmetlerini yapan işçiler ile müşavirlik hizmeti altında tünellerdeki HGS dahil her türlü işleri yapan işçilerin, KİT'lerdeki taşeronların yanında çalışan işçilerin, köylere hizmet götürmek için kanunla kurulmuş köylere hizmet götürme birliklerinde çalışan işçilerin kapsam dışı bırakılmaları, özel idarelerde taşeron yanında çalışan işçilerin kadroya alınmamaları, işçi kardeşlerimizi hüsrana uğratmıştır. Taşeron işçilerin kadrolarına geçirildikleri kurumun yaptığı asıl işe göre Sosyal Güvenlik Kurumu'nda tescil edilmiş olan dosyadan kuruma bildirmeleri yerine, kadroya geçecek her bir işçinin yaptığı işin koluna göre ayrı bir bağımsız işyeri tescil edilerek o dosyanın kuruma bildirilmesi endişe vericidir. Adil olmayan bu düzenlemelerin değiştirilerek tüm taşeron işçilerinin başlangıçta hükümetimiz tarafından açıklandığı gibi kapsama alınması, biz işçilerin başta Sayın Cumhurbaşkanı'mızdan ve Sayın Başbakan'ımız ve hükümetimizden beklentilerimizdir. İşçiler arasında ayrım yapılması bizde ve kamuoyunda Cumhurbaşkanı'mızın tam olarak bilgilendirilmediği kanaatini uyandırmıştır. Bizler Karayolları Genel Müdürlüğü’nde muvazaalı, yani kanuna karşı hileli olarak, asıl işin parçası olan anahtar teslimi işlerde taşeron yanında çalışan işçi arkadaşlarımızın kurumlarında kadroya geçirilmesini istiyoruz. Belediyelerde ve İl Özel İdareleri’nde kısmi süreli çalışan işçilerimizin çalışma sürelerinin 4 ay daha uzatılmasını talep ediyoruz" dedi.

SİVAS

Sivas'ta da Karayolları 16'ncı Bölge Müdürlüğü bünyesinde kadro alamayan işçiler basın açıklaması yaparak duruma tepki gösterdi.

Grup adına açıklamada bulunan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) İl Temsilcisi Zeki Ekici "Söz konusu kararnameyle, yol bakım ve onarım hizmetleri, karla mücadele hizmetleri gibi süreklilik arz eden işleri 'anahtar teslimi' olarak üstlenen taşeronların yanında çalışan işçilerin, tünel işletmeciliğinde tünellerin bakım ve hizmetlerini yapan işçiler ile her türlü işi yapan işçilerin kadroya alınmaması, Köylere Hizmet Götürme Birliklerinde çalışan işçilerin kapsam dışı bırakılması, İl Özel İdaresi'nde, belediyelerde, TÜDEMSAŞ'ta Beton Travers'te TCDD'de Hava Meydanları'nda, Telekom'da, PTT'de, hastanelerin yemekhanelerinde, velhasıl kitlerde aynı şartlarda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmaması bizlerde hayal kırıklığı yaratmış, çalışanları aileleri ile birlikte üzmüştür" dedi.

KARABÜK

Safranbolu ilçesinde İSE Karayolları 153'üncü Şube Şefliği'nde çalışan 50 taşeron işçisi, kadroya alınmalarını talep etti.

Karayolları Safranbolu 153'üncü Şube Şefliği bahçesinde toplanan işçiler adına Yol-İş Sendikası iş yeri baş temsilcisi Harun Topçakıl basın açıklaması yaptı. Topçakıl, 696 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşlarında taşeronların çalıştırdığı işçilerin bir bölümünün kadroya alınmasının memnuniyet yarattığını söyledi. Topçakıl, söz konusu kararname ile Karayolları'nda asıl işin bir parçası olan yol bakım ve onarım hizmetleri, karla mücadele hizmetleri gibi süreklilik arz eden işleri 'anahtar teslimi' olarak üstlenen taşeronların yanında çalışan işçilerin kadroya alınmamasının ise kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını belirtti.

(DHA)