Washington Post: ABD-Türkiye anlaşmasına göre, Menbiç'teki YPG'liler çekilecek

ABD ve Türkiye'nin, Menbiç uzlaşmasının detaylarıyla ilgili iddialar ABD basınında yer almaya başladı. Washington Post (WP) gazetesi, bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, Menbiç'te YPG'lilerin, Fırat Nehri'nin doğusuna çekileceğini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve Türkiye tarafından oluşturulmuş olan ortak çalışma grubunun Menbiç konusunda anlaşma sağladığı öne sürülü. ABD basınında yer alan haberlere göre, anlaşma uygulamaya geçilirse ABD, YPG'nin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesini kabul etti.

İddia: ABD ve Türkiye Menbiç için prensipte anlaştıİddia: ABD ve Türkiye Menbiç için prensipte anlaştı

OBAMA DA SÖZ VERMİŞTİ 

Washington Post gazetesinin bir Türk yetkilinin verdiği bilgiye dayandırdığı habere göre, atılacak ilk adım Menbiç'teki YPG'lilerin Menbiç'in 32 km ötesine Fırat Nehri'nin doğusuna çekmek. YPG, bölgeyi IŞİD'den aldıkları 2016 yılında, beri Menbiç'te konuşlanmışlardı. ABD Başkanı Trump'ın selefi Barack Obama, Türkiye'ye YPG'yi Fırat Nehri'nden uzak tutacağı sözünü vermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dahil olmak üzere Türk devletinin çok sayıda üst düzey ismi Obama'nın bu sözünü tutmadığını söylüyor.

ABD ASKERLERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADI

ABD, YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesi taahhüdünü vermiş olmasına rağmen bunun nasıl ve ne kadar sürede gerçekleşeceği konusunda ne Türk ne de ABD'li yetkililer herhangi bir bilgi vermiyor. Washington Post gazetesi, bu gelişmeler karşısında YPG'nin ABD'ye tepkili olduğuna ve Suriye'nin güneyinde IŞİD'e karşı konuşlandırdıkları birliklerini TSK'ye karşı savaşmak üzere kuzeye kaydırmaya başladığı bilgisini veriyor. Menbiç'in içi ve etrafındaki birkaç yüz ABD askerini yöneten komutanlar, daha önce Kürtleri Türkiye'nin herhangi bir harekatına karşı koruyacaklarını söylerken, ABD askerleri bölgeden geri çekilmeye başladı. Geçmişte ABD, aynı zamanda IŞİD'e karşı savaşta YPG'nin en etkin ortak olduğunu ifade ediyordu.