Halkevleri gözaltılarına sokakta tepki

Sabah saatlerinde evlerine yapılan operasyonla gözaltına alınan Halkevleri yöneticilerinin serbest bırakılması için CHP’li milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri bir araya geldi. Halkevleri üyelerinin serbest bırakılması talep edildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Afrin harekatıyla ilgili sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Halkevleri yöneticileri için CHP’li vekillerin katılımıyla Konur Sokak’ta açıklama yapıldı.

Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş'ın da aralarında çok sayıda kişi gözaltına alınmasına karşı yapılan açıklamada, “Halkın evlerini sabah baskınıyla aramayın. Halkevleri'ni halkın yanında arayın" denildi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, gözaltıları kınayarak, "AKP Genel Başkanı Halkevi'nin tüm düşüncelerine karşı. Çünkü Halkevleri Cumhuriyet'i savunuyor. Halkevleri, faşist rejime karşı, darbelerin olduğu dönemde demokrasiyi savundu, bundan sonra da savunacak. Halkevleri ile dayanışma içindeyiz" dedi.

ALİ ŞEKER: CADI AVI YAPARAK SUSTURACAKLARINI SANIYORLAR

Sokakta yapılan açıklamanın ardından milletvekilleri ve Halkevleri üyeleri Mimarlar Odası Ankara Şubesi binasına geldi. Çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı buradaki açıklamada konuşan Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Vedat Bulut, “Bu süreçte laiklik, emek, barış diyenler anlaşılıyor ki hükümetin hedefindedir” dedi. Bulut şöyle devam etti:, “Türkiye’nin çağdaş görünümüne uygun olmayan bu görüntüleri şiddetle kınıyoruz. Türkiye’de insanların özgürce yaşamı, düşünce hürriyet içerisinde düşüncelerini ifade etmesinin hiçbir engeli olmaması lazım. Lafı evelemeye gevelemeye gerek yoktur. Faşizan bir süreç yaşıyoruz.”

CHP Milletvekili Ali Şeker “Halkevleri sokak sokak laik, bilimsel eğitim, sağlık hakkı için dolaşıyor. Kadınların tecavüz edilen çocukların haklarını savunuyorlar. Yerli milli diyerek şeker fabrikalarına karşı direniş örgütleyecek olan Halkevleri’ni tutukluyorlar. Bütün muhalefeti cadı avı yaparak susturacaklarını sanıyorlar. Halkevleri'yle dayanışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘BARIŞ BU İKTİDAR İÇİN DE GEREKLİ’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan gözaltıların serbest bırakılmasını talep ederek, “Bu süreç Hitler dönemini geçmiş durumda. Kapımızı ne zaman çalacaklarını bekleme zorunluluğumuz yok. Biz çocuklarımıza özgürce yaşayacak bir ülke için söz verdik. Gözaltına alınanlar bizim ruhumuz sözümüz. Tabipler gözaltına alındığında biz gözaltına alındık. Dilşat Aktaş ve arkadaşlarımız gözaltına alındığında bizler gözaltına alındık” dedi.

İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan ise şöyle devam etti: “Bu sistemin adını koymaya gerek yok. Kendini yaşatmak için baskı kuran bir iktidar var. İnsan hakları savunucuları Halkevlerinin yaptığı gibi buna karşı çıkacak. Barışın kendisi insan hakkıdır. Barış olmadığı bir yerde diğer haklardan bahsetmenin imkanı yoktur. Barışı savunmaya devam edeceğiz çünkü barış bu iktidar için de gerekli.”