KHK'li öğretmen Diyarbakır'a taşındı: Kuşların dansından daha romantik bir şey olamaz

29 yıllık sınıf öğretmeni Haydar Polat ihraç edildikten sonra Dersim'den İstanbul'a gelerek pazarda tezgah açmıştı. Şimdi de Diyarbakır'da Denizce adında bir kafe açtı. Polat, "Kuşların ağaç dallarında dansını izlemekten daha romantik bir şey olamaz" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eğitim Sen üyesi Haydar Polat 29 yıl sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra 2016 yılı sonunda KHK ile ihraç edildi. İhraç edilen birçok insan gibi farklı işler yaparak hayatına devam etmeye çalıştı. Önce görev yaptığı Dersim'den İstanbul'a gelerek Ataşehir Küçükbakkalköy Halk Pazarı’nda tezgah açıp organik köy ürünleri sattı. İki ay önce ise yeni bir karar alıp Diyarbakır'da bir kafe açma kararı aldı. “Diyarbakır'a yerleşme ve yaşamımı burada devam ettirme fikrimin bir kaç gerekçesi var” diyen Polat'la Dersim'den İstanbul'a, İstanbul'dan da Diyarbakır yolculuğunu konuştuk...

'ARKADAŞLARIMIN SORUNLARINI DİLE GETİRDİM'

Pazarda tezgah açtıktan sonra ulusal ve uluslararası birçok medya kuruluşunda hakkında haberler yapılan Polat, “Bütün gazetecilere ihraç edilmiş bir öğretmenin yaşam mücadelesini ve aynı akıbeti paylaştığım arkadaşlarımın sorunlarını anlattım” diyor ve ekliyor: “Pazarcılık yaptığım dönemde bir çok duyarlı insan ile tanışma fırsatı buldum. Tokyo, Yeni Delhi, Hakkari, Diyarbakır, Köln, Hamburg, Paris, Oslo, Lizbon, Barcelona, Marsilya, Cenevre ve Zürih'ten birçok arkadaşımın desteğini hissetmek güzeldi. Fakat fiziksel ve psikolojik olarak zor bir süreç geçirmedim desem yalan olur. Şimdi de Diyarbakır'a yerleşme ve yaşamımı burada devam ettirme kararı aldım. Bu kararı alırken de yeni bir iş bulmam lazımdı. Ben de Ofis'te 'Denizce' adında bir kafe açtım.”

Polat yeni açtığı kafede kapısının herkese açık olduğunu söylerken, "İsteyen gelip sadece kitap okuyabilir" diyor.

'DİYARBAKIR'A YERLEŞMEMİN BİRKAÇ GEREKÇESİ VAR'

“Hep yaşamak istediğim Diyarbakır'a yerleşme kararı alırken bu fikrimin de birkaç gerekçesi vardı” diyen Polat gerekçelerini şöyle anlatıyor: “Birçok zorluğa rağmen, sabah güneşin doğuşunu izlemekten, kuşların ağaç dallarında dansını izlemekten daha romantik bir şey olamaz. Şu an yaptığım kafe işletmeciliği aklımda olan bir iş değildi. Günü kurtarmak için aldığım anlık bir karardı. Aslında organik tarım ile uğraşmak istiyorum. Bir kooperatif örgütlemesi ile ve benimle aynı koşullarda olan arkadaşlarımla birlikte özellikle kış mevsiminde taze ve sağlıklı besin kaynaklarına daha ucuz erişim sağlabilmenin koşullarını araştırıyorum.”

29 yıllık öğretmen artık pazarda çalışıyor!29 yıllık öğretmen artık pazarda çalışıyor!

'OHAL KOMİSYONU İLE DEĞİL AMA GERİ DÖNECEĞİM'

Son olarak işe geri dönmek için OHAL komisyonuna başvuran Polat, “Ancak bu komisyonun kuruluş amacını bildiğim için bir umut beslemiyorum. Üzüntüm, severek yaptığım bir işten uzak kalmış olmak. Maaş almak için değil, eğitmek, öğretmek ve öğrenmek için öğretmenlik yaptım. Kısa vadede olmasa da bir gün işime döneceğime ve Dersim'de yeni öğrencilerimle olacağıma inancımı diri tutuyorum. Ama bu komisyon kararı ile olacak diye bir beklentim yok. Benimle aynı süreci yaşayan birçok arkadaşımız var. Bu çabaları bir araya getirip üretim odaklı bir merkez yaratıp üretimin insan yaşamındaki önemini bir öğretmen olarak anlatmayı hedefliyorum. Beklemeci, el avuç açan insan profilinden bir nebze de olsa kurtarabilmek hedefim. Bu hususta yeterince alt yapıya sahip olduğumuzu da biliyorum” diyor.

Öğretmen Haydar Polat yeni iş yerinde kitap okumaya da zaman buluyor...

Polat, hak etmedikleri bir süreçten geçtiklerini belirterek şöyle devam ediyor: “Zorluklar sağlam kişilikleri açığa çıkarır. Bunun için insana dair, narin ve güzel şeylerin devamı için gereği ne ise onu yapacağım...”