06melihchina 'panpa'nın anlamını bekliyor!

'06melihchina' parodi hesabın kullanıcısı Ersan Taş, 2014 yılından beri mahkemelerde hukuk mücadelesi veriyor. Taş, eski Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ihbarı üzerine gözaltına alınmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İbrahim Melih Gökçek adlı “06melihchina” parodi hesabın kullanıcısı Ersan Taş'ın paylaşımları nedeniyle başlayan hukuk mücadelesi bitmiyor. Melih Gökçek’in şikâyeti üzerine gözaltına alındığı 2014 yılından beri, birçok defa yargı önüne çıkmak zorunda kalan Taş, uzun süre işsiz kaldı, stresten sağlığını kaybetti, tehdit edildi... Yaşadığı zorlukların ardından şimdi Twitter’de eskisi kadar aktif değil. Cumhuriyet gazetesinden Hilal Köse'ye röportaj veren Ersan Taş “Her anlamda özgür değiliz. Mizah yapacak bir ortam göremiyorum şu anda. Bir şey yazdığımda soluğu mahkemelerde alıyoruz” diyor. Taş’ın yargılandığı davalar da trajikomik sahnelere sebep oluyor. Taş'ı yargılayan mahkeme şu anda  ‘panpa’ sözünün anlamını araştırıyor. Duruşma, bu sorunun yanıtına Türk Dil Kurumu’ndan gelecek yanıt için ertelenmişti.

Ersan Taş röportajda şunları söyledi

 Melih Gökçek görevi bırakırken neler hissettin?

Gökçek istifa ettiğinde balayındaydım. İstifa haberini o gün akşam otele ulaşınca öğrendim. Şöyle bir tweet attım: “Bu arada arkadaşlar dün ben evlendim :))) Şu anda yurtdışındayım, balayı tatilindeyim bu güzel haberi aldım çifte kutlama yapıyorum :))))))” Bir de nikâh şahitlerimle beraber bir fotoğraf paylaşmıştım.

Uzun süre işsiz kaldın, şimdi yeni bir hayat kurdun. Nasıl geçti o zor zamanlar?

Evet bayağı bir zorluk yaşadım sağlığımla ilgili. Felç geçirmiştim sinir ve strese bağlı olarak. Tedavi sürecinden sonra düzeldim. Şimdi iyiyim. İki yılın üzerinde işsiz kaldım davalardan dolayı. Davaların ilk celselerini bitirip işe başladım. Evlendikten sonra İstanbul’dan taşındım.

Sosyal medyada aktif değilsin artık. Neden?

Arada bir girip gündeme bakıyorum, çıkıyorum. Eskisi gibi değil hiç bir şey... Her anlamda özgür değiliz. Mizah yapacak bir ortam göremiyorum şu anda. Bir şey yazdığımda soluğu mahkemelerde alıyoruz.

Türkiye’de mizaha tolerans giderek azalıyor mu sence?

Geçmiş yıllara bakıyorum, eski siyasi liderler de pek çok kez mizaha konu olmuşlardır. Hiçbirinin dava açtığını görmedim, duymadım, okumadım. Günümüz siyasilerine gelecek olursak... Eğer bir yazıya, mizaha konu olup mağdur olacaklarsa bence siyaset yapmasınlar. Ben bir parodi hesap açıp, insanları güldürüp, düşündürdüm. Hükümetin icraatlarını komik bir dille eleştirdim. Küfür ve hakaret etmeden. Normalde gülüp geçilecek tweet’ler, adil yargı olmadığı için dava konusu oldu.

Davalar maddi zorluklar da yaşatmıştır, nasıl hallettin işin masraf kısmını?

Ankara Üniversitesi’nden Kerem Altıparmak ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Yaman Akdeniz ile avukatım Ali Deniz Ceylan çok büyük destek oldu. Maddi, manevi her anlamda yanımda oldular. Buradan da onlara teşekkür etmek isterim.

TEK İHBARCI GÖKÇEK

Davaların ne aşamada?

Ankara’da 27 Şubat’ta duruşmam var. Panpa davası. Geçen duruşmada mahkeme panpa ne demek, anlamı nedir diye Türk Dil Kurumu’na sordu. Biz de merakla bekliyoruz panpa ne demekmiş, öğreneceğiz. Hakkımda açılan davaların, soruşturmaların da sayısını unuttum diyebilirim. Ama 15'e yakın dava olduğunu söyleyebilirim. Bu davaların birçoğunda ceza aldım. Dördü beraatla bitti. Ceza aldıklarıma itiraz ettik, dosyalar Yargıtay’da.

 Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiasıyla açılan dosyalar ne oldu?

İki dava beraatle bitti. Yanlış hatırlamıyorsam üçü sürüyor. Bu ihbarlar da Gökçek tarafından yapıldı. Şikâyet dilekçelerini avukatlarına hazırlattı. Sonra Cumhurbaşkanı’nın avukatlarını devreye soktu. Bütün davalarımda ihbarcı olarak Melih Gökçek’in ismi yer alıyor.

Hep olumsuzluklardan söz ettik, komik olaylar da yaşamışsındır...

Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek, bir süre beni takip etti. Takibi bırakınca tweet atarak sormuştum. O da “Babamın hesabıyla karıştırıyorum” diye yazmıştı. Melih Gökçek zannedip, ‘tamam Başkanım’ diye geri dönenler oluyordu...

'Panpa' davası

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Melih Gökçek mağdur olarak yer alıyor. Gökçek’in avukatının dilekçesi üzerine soruşturma başlatılmış. Taş’ın 2014 yılında yaptığı paylaşımda, “Panpa akşam programdan sonra kayak keyfi yapalım mı? Özledim be vicdansız hırsız!” diye yazdığı mesajda Erdoğan ve Gökçek’in fotoğraflarının kullanıldığı öne sürülüyor. İddianamede, panpa ve hırsız sözcükleriyle sövme eyleminin gerçekleştiği, panpa kelimesinin internet ortamında argo olarak kullanıldığı, iki erkeğin yatak arkadaşlığı şeklinde İnci Sözlük yazarları tarafından üretildiği iddia ediliyor.

Röportajın tam metni