Cerrahlar işi gücü bırakıp 'tüp' ameliyatına giriyor

Yılda 17 bini bulan mide ameliyatları, obezite cerrahisinin sektöre dönüştüğünü ortaya koyuyor. Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, sağlık problemi olmadığı halde zayıflamak için mide ameliyatı olmak isteyen hastalara, doktorlar tarafından kilo aldırıldığını ve bu ameliyatlarla SGK'nın adeta dolandırıldığını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de mide ameliyatlarının sayısındaki artış, özel hastanelerin SGK'dan para almak için uygun olmayan hastalara mide ameliyatı yapıldığını ortaya koydu. Yılda 17 bini bulan mide ameliyatı sayısı, hastaların zayıflamak için bıçak altına yattığı ve özel hastanelerin bu operasyonları kolaylaştırdığını gösterdi.

Gazete Habertürk'ten Öznur Karslı'nın haberine göre Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikle vücut kitle endeksinin (VKE) 40’tan 35-40 çekilmesi üzerine SGK ile anlaşmalı bazı özel hastaneler ameliyat ücretini SGK’ya ödetmek için hastalarına kilo aldırıyor. Çünkü bu değişiklikle artık VKE 35-40 arasında olmayanlara tüp mide ameliyatı önerilmiyor, ücreti de SGK karşılamıyor.

"SAĞLIK PROBLEMİ OLMAYAN, KİLO VERMEK İSTEYENLERE DE YAPILIYOR"

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz obezite cerrahisinin sektöre dönüştüğünü belirtirken, cerrahların bir anda işini gücünü bırakıp obezite ameliyatlarına girdiklerini söyledi. SGK anlaşmalı hastane ve doktorların SGK’dan sadece ameliyat parasını değil, hastaların hastanede kaldıkları gün kadar yatak parası da aldıklarını anlatan Yılmaz, SGK'nın adeta dolandırıldığını ise şöyle anlattı:

"Devlet bu ameliyatların 3 bin TL’sini hastaneye geri ödüyor. Vücut kitle endeksinde sınır 35-40 arası. Bizler morbid obez ( Obezitenin nadir görülen ve en tehlikeli türü olarak kabul edilen morbid obezite; VKE’nin 40 ve üzerindeki bir değere çıkması halinde kişide ciddi sağlık problemi yaratan ölümcül bir hastalık.) dediğimiz kişilerin ameliyat masrafı geri ödensin diyoruz. Bu insanların şeker hastalığı gibi sorunları da var. Ancak VKE’si 35’in altında olanlara ‘Kilo alırsan devlet 3 bin TL’sini ve yatak parasını karşılıyor’ deniyor. Bu şekilde kilo alarak tüp mide yaptıran vakaların duyumlarını alıyoruz. Hasta ameliyattan sonra ortalama 5 gün hastanede yatıyor. Bunlar da hesaba katılırsa bir hasta için ortalama SGK’dan 10 bin TL geri ödeme alınıyor. SGK bu şekilde dolandırılırken, ameliyatlar sağlık problem olmayan, sadece kilo vermek isteyenlere de yapılır hale geldi. Bu insanlar bir süre sonra yeniden kilo alacaklar. Riskli olan ameliyata bir de kilo alarak giriyorlar, komplikasyon riskini daha da artırıyorlar.”