'Sivil haklar savunucusu' ödülü Çelikkan'a

Gazeteci Murat Çelikkan ödül aldı. Çelikan, '2018 yılı Sivil Haklar Savunucusu' ilan edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Civil Rights Defenders tarafından yapılan açıklamada, '2018 yılı sivil haklar savunucusu ödülü'nün gazeteci Murat Çelikkan’a verildiği açıklandı. Açıklamada, "Gazeteci Murat Çelikkan, Türkiye’de insan hakları alanındaki en kararlı seslerden biridir. Türkiye’de giderek zorlaşan koşullara rağmen, Murat Çelikkan daha özgür bir Türkiye için mücadeleye devam etmektedir" denildi.

Hafıza Merkezi’nin Eş-Direktörü Murat Çelikkan ise bu ödülü almış olmaktan dolayı kendini ayrıcalıklı hissettiğini söyleyerek, “Bu ödül, sürdürdüğümüz çalışmaların önemine işaret etmektedir. İnsan haklarının saldırı altında olduğu ülkelerde, sivil toplumu desteklemeyi sürdürmek çok önemli. İçinde bulunduğumuz güç koşullarda yapılan işin ve verilen mücadelenin tanınması ve adının konmasının önemi çok büyük” dedi.

Civil Rights Defenders Yönetim Kurulu, bu ödülün neden Murat Çelikkan’a verildiğine ilişkin olarak da şu açıklamayı yaptı: “Murat Çelikkan’ın çalışmaları, Türkiye’deki insan hakları hareketinin, en zor zamanlarda bile gösterdiği sebat ve dayanıklılığı temsil etmektedir. Murat Çelikkan, kişisel riskleri göze alarak, temel haklar ve özgürlükler için yorulmadan mücadeleye devam etmiştir. Pek çok önde gelen insan hakları örgütünün kuruluşunda rol alan Murat Çelikkan, bugün de, bir adalet sembolü ve diğer insan hakları savunucuları için örnek olmayı sürdürmektedir.”

Açıklamada ayrıca Çelikkan'ın son olarak, Özgür Gündem'le dayanışma kampanyası nedeniyle 68 gün cezaevinde kaldığı ve Terörle Mücadele Yasası kapsamında, 18 ay hapis cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı.

SİVİL HAKLAR SAVUNUCUSU ÖDÜLÜ NEDİR?

Sivil hakları savunculuğu konusunda faaliyet gösteren bir kuruluş olan Civil Rights Defenders 2013'ten bu yana, her sene, kendi kişisel güvenliğini riske atma pahasına, insanların sivil ve siyasi haklarının tanınması ve korunmasına yönelik çalışan, önde gelen insan hakları savunucularına ödül veriyor. Ödüle layık bulunan insan hakları savunucuları, şiddet kullanmadan ve bağımsız bir insan hakları kurumunun bünyesinde çalışan kişiler arasından seçiliyor.