Heyet Tahrir Şam'dan iddia: Rus pilotun cesedini çaldılar

Suriye'de Rusya uçağının düşürülmesini üstlenen Heyet Tahrir Şam (HTŞ), uçağın pilotunun cesedinin çalındığını iddia etti. HTŞ, Türkiye'nin yardımıyla Rusya'ya teslim ettiği açıklanan pilotun cesedini çaldığını öne sürdüğü örgütün adını açıklamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de El Kaide ile ilişkili silahlı gruplardan Heyet Tahrir Şam (HTŞ), adını açıklamadığı bir örgütün, geçen cumartesi günü Suriye'nin İdlib kentinde düşürülen Rusya uçağı pilotun cesedini çaldığını iddia etti.

BBC Türkçe'nin BBC İzleme Servisi'den (BBC Monitoring) aktardığına göre Heyet Tahrir Şam'ın bir yetkilisine dayandırılan iddia, örgüt ile bağlantılı Iba Haber Ajansı'nın Telegram hesabında yayımlandı.

Rus Savunma Bakanlığı Salı günü, düşen uçağın pilotunun naaşının Türkiye'nin yardımı ile Rusya'ya ulaştığını açıklamıştı.

Iba Haber Ajansı dün, Heyet Tahrir Şam'ın söz konusu örgütten defalarca cesedi iade etmesini istediğini duyururken "Cesedin işgalci Ruslara verilmesi HTŞ'yi şoke etti" ifadesini kullandı.

Ajansın haberinde HTŞ yetkilisinin "Bu örgütün çirkin saldırısında yer alanların peşini bırakmayacağız ve onları İslami mahkemeye çıkaracağız" ifadeleri de aktarıldı.

HTŞ'nin açıklaması, Rusya'nın naaşı teslim aldıklarını duyurmasının ardından geldi.

SALDIRIYI HTŞ ÜSTLENMİŞTİ

Heyet Tahrir Şam söz konusu saldırıyı üstlenmiş ve uçağın karadan havaya füze kullanılarak düşürüldüğünü duyurmuştu

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, pilotun uçaktan atlamayı başardığını ve yere indikten sonra muhaliflerle çatışmaya devam ederken öldürüldüğünü aktarmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri ise pilotunun paraşütle atlayıp yere indikten sonra militanların çevresini sarması nedeniyle kendini el bombasıyla havaya uçurduğunu öne sürmüştü.

HTŞ daha sonra pilota ait olduğunu öne sürdükleri cep telefonu, cüzdan ve kimlik kartını gösteren bir fotoğraf paylaşmıştı.

Moskova'nın Rus pilotun naaşını aldıklarını açıklaması, cihatçılar arasında öfkeye yol açtı. Özellikle El Kaide destekçileri internet üzerinden yaptıkları açıklamalarda, bundan sorumlu olanları "hain" ilan etti.

NAAŞI TÜRKİYE'YE TESLİM EDEN ÖRGÜTÜN İSMİ AÇIKLANMADI

Ne Moskova ne de Heyet Tahrir Şam pilotun naaşını Türkiye'ye teslim eden örgütün adını açıklamadı, ancak Ahrar el Şam, Faylak el Şam'ı Nur el-Din el Zinki Tugayı ile işbirliği içinde "hiçbir kazanım elde etmeden" cesedi Türkiye'ye vermekle suçladı.

Ahrar el Şam, Telegram'daki bir paylaşımında "Bunu engellemek için çok uğraştık" dedi.

Ahrar el Şam, Faylak el Şam ve Nur el-Din el Zinki Tugayı, 3 Şubat'ta İdlib eyaletinde rejim güçleri ve müttefiklerine karşı birlikte savaşabilmek için kurulan harekât grubunda yer alıyorlar.

Etiketler Rusya pilot uçak ceset