Barış bildirisi dağıtan EMEP üyeleri tutuklandı

Afrin harekatıyla ilgili bildiri dağıtan EMEP üyeleri Bilal Karaman ve Neslihan Karyemez tutuklandı. Karaman ve Karyemez'e, "terör örgütü propagandası" suçlaması yöneltildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili bildiri dağıtan EMEP üyeleri Bilal Karaman ve Neslihan Karyemez, Sulh Ceza Hakimliğine çıkarıldı. Avukatlar, müvekkillerinin adreslerinin sabit olduğunu ve Neslihan Karyemez'in hamile olduğunu belirterek, tutuksuz yargılama talep etti. Hakimlik, Karaman ve Karyemez'in tutuklanmasına karar verdi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, İstanbul'un İkitelli semtinde, dün "Bu savaş emekçi halkımızı ve ülkeyi yıkıma götürür, izin vermeyelim" başlıklı bildiri dağıtan Emek Partisi (EMEP) üyeleri Bilal Karaman ve Neslihan Karyemez, gözaltına alındı.

Karaman ve Karyemez, İkitelli Polis Karakolu’ndaki işlemlerinin ardından adliyeye götürüldü. Savcılığın tutuklanma talebiyle İstanbul 11'inci Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk ettiği Karaman ve Karyemez'e "terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması yöneltildi.

'ELEŞTİRİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMELİ'

Neslihan Karyemez savunmasında bildirinin suç unsuru taşımadığını belirterek beraatini talep etti. "Terör örgütü propagandası" suçlamasını reddeden Bilal Karaman da, bildiride yer alan ifadelerin eleştiri kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

'BİLDİRİ HÜKÜMETE ELEŞTİRİLER İÇERİYOR'

Karaman ve Karyemez'in avukatları ise savunmalarında, bildirinin hükümetin faaliyetlerine yönelik eleştiriler içerdiğini, siyasi parti faaliyetlerinin demokratik yaşamın bir parçası olduğunu ve bunun anayasa ile güvence altına alındığını belirttiler.

Müvekkillerinin ikametlerinin sabit olduğunu ve Neslihan Karyemez'in 4,5 aylık hamile olduğunu hatırlatan avukatlar, tutuksuz yargılama talep ettiler.

Savunmaların ardından kararını açıklayan hakimlik, adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı gerekçesiyle Karaman ve Karyemez'in tutuklanmasına karar verdi.

'TUTUKLAMA KARARI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI'

Avukat Mustafa Söğütlü, "Barışı savunan bir partinin siyasi faaliyeti suç sayılıyor. Bu kabul edilemez. Esasında savaş propagandası yapmak hukuka aykırıdır. Bu karar muhalefeti susturmaya ve ülkede yalnızca tek sesin çıkmasına dönük bir adımdır. İktidarın eleştiriye tahammülü olmadığını göstermektedir. Tutuklanmaları ifade özgürlüğü kararlarına aykırıdır" dedi.