Feyzioğlu, Muharrem Bebek için Van'a gitti

Van'ın Gürpınar ilçesinde cenazesi çuvalda taşınan 2 yaşındaki Muharrem Taş'ın ölümünde ihmali olduğu iddia edilen kurumlardaki görevliler hakkında, "kovuşturma yapılmasına yer olmadığının" kararlaştırılması üzerine TBB Başkanı Feyzioğlu Van'a gitti. Feyzioğlu, "Bilirkişi sanki kendi meselesiymiş gibi 'Aile kış günü Çeli mezrasında ne yapıyor?' diyor. Ben cevap veriyorum. Fukaralıktan dolayı oradaydılar" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Van Gürpınar'a bağlı, daha önce köy statüsünde olan Yalınca mahallesi Çeli mezrasında, 1 Şubat 2014 gecesi yolların kardan dolayı kapalı olması nedeniyle zamanında hastaneye götürülemeyen Taş ailesinin 1.5 yaşındaki çocukları Muharrem hayatını kaybetmişti.

Taş ailesi, çocuklarının ölümünden sorumlu tuttukları kurumlar hakkında şikâyetçi olmuş, bunun ardından başlatılan soruşturma sonucunda ise görevlilerin ifadeleri ile bilirkişi raporlarını alan Başsavcılık, şüpheliler hakkında kovuşturmanın yapılmasına yer olmadığına karar vermişti.

FEYZİOĞLU: FUKARALIĞIN SUÇ OLARAK RAPORA GEÇTİĞİ İLK ÖRNEKTİR

Bu gelişmeler üzerine TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Van'da bir otelde basın toplantısı yaparak değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya Van Baro Başkanı Murat Timur da katıldı. Baro Başkanı Feyzioğlu, Muharrem Bebek davasındaki bilirkişi raporunu eleştirerek, şöyle dedi:

"Muharrem 2 yaşındaydı, 1 iğne yapılsa ölmeyebilirdi. Bu olayın bu kadar kolay kapatılmasını ve bilirkişi raporunda da 'Bütün sorumluluk ailededir' denilerek işin içinden çıkılmasını biz Muharreme karşı haksızlık olarak görüyoruz. Bilirkişi raporunu tetkik ettik, bu raporda asla kabul edemeyeceğimiz cümleler var. Bilirkişi sanki kendi meselesiymiş gibi 'Aile kış günü Çeli mezrasında ne yapıyor?' diyor. Ben cevap veriyorum ‘Kardan Adam’ yapmıyordu. Fukaralıktan dolayı oradaydılar. Babası hayvanlara bakıyordu, çocuk küçük annesinden ayrılamazdı o yüzden oradaydılar. 112 şöyle cevap vermiş: Çağrıların çok büyük kısmı yanlış çağrı, bize köy yollarını açtırmak için hastamız var diyorlar. Bir daha da aramadılar gibi bir mazeret ortaya koymuş. Mezrada telefon evin olduğu yerden çekmiyor. Babanın evden uzaklaşıp telefonun çekeceği yerden haber verip geri tekrar işinin başına dönmesi gerekiyor. Baba gereğini yapmış, korucuyu aramış, korucu gereğini yapmış kardeşlerini aramış, kardeşleri peşinden koşmuş. Burada 112 tarafından bir ön yargı var. Köy yolunu açtırmak için asılsız ihbar yapılmış diye düşünmüşler. 112 üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmede imtina etmiş. Size gelen 100 ihbardan çoğu asılsız bile olsa siz o bir tanesi doğru çıkabilir diye uğraşacaksınız. Çünkü o bir tanesi sizin varlık sebebiniz. O bir tanesi Muharrem’in hayatı. Muharrem yaşasa; belki doktor, belki de bu ülkenin geleceğinde söz sahibi olacaktı. Biz evlatlarımızı bu kadar kolay harcayamayız. İl Özel İdaresini arıyorlar. İdare diyor ki; araçlarımızın mazotu donuk, hareket edemiyoruz. Bir kamyoncuya da mı soramıyorsunuz, aracın mazotu donuksa nasıl üstesinden gelinebilir diye, 4.5 saat geçiyor hâlâ 'Araçların mazotu donuk' deniyor. Siz 4 saat önce donan mazotu çözmeye çalışsaydınız belki de oraya ulaşacaktınız."

Mahkeme kararına itiraz edeceklerini söyleyen Feyzioğlu, "Takipsizlik kararına itiraz edeceğiz. Bu olayda bazılarının sorumluluğu olmayabilir ama sorumluluğu olanlar da var. Bilirkişi raporunda sorumluluğu aileye yükleyen satırları isyan ederek okuyoruz. Fukaralığın suç olarak rapora geçtiği ilk örnektir. Bu vatandaşımızın kışın orada kalmasının kusur olarak aileye bildirildiği herhalde ilk örnektir. İnsafsız bir rapor. Bir taraftan ceza soruşturması yürürken avukatlarımız aile adına hizmet kusuru nedeniyle tazminat davası açmışlardı. Çünkü hizmet kusuru var burada. Kurumların koordinasyonsuzluğu var" diye konuştu.

Feyzioğlu, Muharrem Bebeğin ailesine verilen tazminatın mahkeme tarafından temyiz edilmesini kabul edilecek bir durum olmadığını söyledi. Feyzioğlu, şöyle devam etti:

"İdare mahkemesi bir tazminata hükmetti. Bu tazminatla ailenin başını sokabileceği bir ev alındı. Fakat Sağlık Bakanlığı maalesef Muharrem Bebeğin ailesine hak görünen bu tazminat kararını temyiz etti. Devletimiz büyüktür, devletimizin hizmet kusurunun olduğu yerde aileye ödenen parayı geri almak için tazminat davasını temyiz etmesi bize göre gereksizdir, yersizdir. Bu temyiz kararı doğru değildir. Ben Sağlık Bakanının da bu konudan haberdar olduğunu sanmıyorum. Van Valisi Zorluoğlu, bu konuyu Sağlık Bakanına ileteceğini söyledi. Bakanlık arzu ederse bizde bizzat bakan beyle görüşüp konuyu anlatabiliriz. Sağlık Bakanlığının temyiz talebini geri çekmesini istiyoruz. Muharrem Bebeğe saygıdan ötürü bunu istiyoruz."(VAN-DHA)

Cesedi çuvalda taşınan Muharrem'in ölümünde ihmal bulunamadıCesedi çuvalda taşınan Muharrem'in ölümünde ihmal bulunamadı