KKTC'de üçlü koalisyona doğru

KKTC'deki seçimlerde zafer merkez sağ partisi UBP'nin oldu. UBP'nin DP ve YDP'yle koalisyon yapması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC Yüksek Seçim Kurulu’nun son açıklamalarına göre Cumhuriyet Meclisi’nin yeni kompozisyonunun önümüzdeki saatlerde ya da yarın netleşmesi bekleniyor. KKTC medyası Pazartesi öğlen itibarıyla ierken genel milletvekili seçimlerinde resmi olmayan son oy oranlarını kamuoyu ile paylaştı. Yüksek Seçim Kurulu'na göre partiler arasındaki oylar şu şekilde dağılıyor:

Ulusal Birlik Partisi (UBP): yüzde 35,58

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP): yüzde 20,92

Halkın Partisi (HP): yüzde 17,08

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP): yüzde 8,64

Demokrat Parti (DP): yüzde 7,84

Yeniden Doğuş Partisi (YDP): yüzde 7

Toplumcu Kurtuluş Partisi-Yeni Güçler (TKP): yüzde 2,68

Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP): yüzde 0,13

Bağımsızlar: yüzde 0,13

Bu oranlara göre KKTC Meclisi’nde şu partiler şu sandalye sayısı ile temsil edilecek:

Ulusal Birlik Partisi (UBP): 21

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP): 12

Halkın Partisi (HP): 9

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP): 3

Demokrat Parti (DP): 3

Yeniden Doğuş Partisi (YDP): 2

KKTC Cumhuriyet Meclisi 50 sandalyeli bir yapıya sahip. Hükümetin kurulması için 26 oya ihtiyaç duyuluyor.

ÜÇLÜ KOALİSYONA GÖRE

Son oy oranları KKTC’de yeni dönemde üçlü koalisyon modelinin gündeme geleceğini gösteriyor.  Pazartesi öğle saatlerinden beri KKTC'de en çok merkez sağ ve milliyetçi partilerin işbirliği temelinde oluşacak olan bir hükümet modeli tartışılıyor.

Bu modele göre önümüzdeki günlerde hükümeti kurma görevi alacak olan UBP, DP ve YDP ile koalisyon arayışı içerisine girecek. Yeni hükümetin mecliste 26 sandalyelik bir desteği bulunacak.

UBP-DP-YDP formülünün devreye girmesi durumunda yeni hükümet bir takım sıkıntılarla karşı karşıya kalacak. Yeni süreçte yeni üçlü koalisyonun geleceği çok nazik siyasi dengelere bağlı olacak. Diğer yandan üç parti Meclis Başkanı seçimi konusunda da sıkıntılarla karşı karşıya kalabilir.

Beri yandan yeni süreçte KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde sadece üç parti meclis grubu oluşturabilecek. Geriye kalan partiler 5 sandalyelik çoğunluğa erişemediğinden meclis komisyonlarında aktif olarak yer alamayacak.

TARTIŞILAN DİĞER SENARYOLAR

Yeni süreçte KKTC’de diğer senaryolar da gündemdeki yerlerini koruyor. CTP UBP ile büyük bir koalisyon formülünü kapıyı tam olarak kapatmasa da bu olasılığa şimdilik sıcak bir şekilde yaklaşmıyor. HP ise UBP ile koalisyon arayışı içerisine girmeyeceğini açıkladı.

YDP liderliğine göreyse son oranlar kısa bir zaman zarfı içerisinde KKTC’nin yeni bir seçim süreci ile karşı karşıya kalacağını göstermekte.

Diğer yandan, AK Parti vekili Burhan Kuzu’nun gündeme taşıdığı, “KKTC de başkanlık sistemine geçmeli” önerisinin de önümüzdeki süreçte gündeme gelmesi beklenmekte. Hali hazırda bu teklife UBP’nin kıdemli üyesi ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu sıcak yaklaştıklarını belirtti.

Etiketler ubp dp KKTC seçim YDP