Tümamiral Mesut Özel'in kaçırılması davasında 5 kişiye müebbet cezası

Darbe girişimi davasında, 5 sanığa ağırlaştırılmış müebbet verildi. 2 sanık ise beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, dönemin Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel'i kaçırılmasıyla ilgili davada karar açıklandı. 5 sanığa, ağırlaştırılmış müebbet ve 12'şer yıl hapis cezası verildi, 2 sanık ise beraat etti.

İstanbul 25'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanıklar eski Kurmay Binbaşı Cüneyt Aydoğan, eski Üsteğmen İbrahim Halil Tekatlı, eski Üsteğmen İsa Demirbilek, eski Yüzbaşı Semih Barbaros Üstün, eski Kurmay Binbaşı Zafer Gümüş, eski Üsteğmen Orhan Arı ile tutuksuz sanık eski Yüzbaşı Ertürk Murat Cansaran katıldı.

Dönemin Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel'i ise avukatı temsil etti. Davaya müdahil olan Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ile Milli Savunma Bakanlığı adına da avukatlar katıldı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 12 YIL HAPİS

Son savunmaların tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti davayı karara bağladığını açıkladı. Mahkeme, Cüneyt Aydoğan, İbrahim Halil Tekatlı, İsa Demirbilek, Semih Barbaros Üstün ve Zafer Gümüş'e "Cebir ve şiddet uygulayarak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme aynı sanıkların Tümamiral Mesut Özel'in alıkonulması eylemine ilişkin ise "Nitelikli olarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçundan 12'şer yıl hapis cezasına çarptırılmalarına da hükmetti.

Ertürk Murat Cansaran ve Orhan Arı'nın, işledikleri suçun sabit olmaması gerekçesiyle beraatlerine karar verdi. Mahkeme heyeti, firari sanıklar Mustafa Köroğlu ve Uğur Yıldız'ın ise dosyalarını ise ayrıldı.

NE OLMUŞTU?

İddianamede yer alan bilgilere göre, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında sanıklar Mustafa Köroğlu, İbrahim Halil Tekatlı, İsa Demirbilek ve Semih Barbaros Üstün; Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel'i silahla ve şiddet kullanarak konutundan kaçırdı. Sanıklar, kelepçeledikleri Özel'i, Maltepe Askeri Cezaevi'ne götürdükleri belirtildi. Diğer sanıklar Zafer Gümüş, Murat Cansaran ve Orhan Arı'nın da Özel'i, zorla cezaevine kapattıkları kaydedildi.

İddianamede, Deniz Harp Okulu Öğrenci Alay Komutanı olan Uğur Yıldız ve Deniz Harp Okulu Akdeniz Öğrenci Tabur Komutanı Cüneyt Aydoğan'ın ise, Mesut Özel'in kaçırılmasını planladıkları ve organize ettikleri belirtildi. (İSTANBUL/DHA)