CHP'li Adıgüzel: OHAL Komisyonu kaç başvuruyu karara bağladı?

CHP'li Adıgüzel, Başbakan'a OHAL Komisyonu'nu sordu: Kaç başvuru karara bağlandı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, 23 Ocak 2017 tarihinde kurulan, ancak aradan geçen 1 yılda birçok tartışmaya yol açan OHAL Komisyonu’nu bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Adıgüzel, OHAL Komisyonu'na ilişkin belirsizliklere dikkat çekerken açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça dosyalarını da sordu.

'KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK MI?'

Adıgüzel Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, aradan geçen 11 aya rağmen komisyonun bugüne kadar aldığı kararlara ilişkin kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapılmadığını belirtti. Medyaya yansıyan birkaç haber dışında, komisyonun faaliyetlerine ilişkin resmi kaynaklardan bir açıklama yapılmadığına dikkat çeken Adıgüzel, “OHAL Komisyonu Başkanvekili Esat Işık yaptığı bir açıklamada, 103 bin 206 başvuruya ilişkin bir grup başvurunun karara bağlandığını, bu kararların kişilerin ihraç edildiği kurum ya da kuruluşlara gönderileceğini açıklamıştır. Bu bağlamda, bugün itibariyle Komisyona yapılan başvurulardan kaçı bir karara bağlanmıştır? Bunlardan kaçı ilgili mercilere tebliğ edilmiştir? Komisyona yapılan başvuruların tamamının karara bağlanması için öngörülen bir tarih var mıdır? Örneğin, Başkanvekili Işık medyaya yansıyan açıklamalarında ‘Telefonundan her ByLock çıkanı FETÖ’cü olarak kabul etmediklerini’ ifade etmiştir. Bu bağlamda, Komisyonun aldığı kararların hangi dayanak, kural ve yetkilere göre verildiğine ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır? İlgili kararlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? Paylaşılmaması durumunda, Komisyonun şeffaflığı nasıl denetlenecektir?” diye sordu.

KOMİSYON ELEŞTİRİLERİ...

İlk günden itibaren Komisyonun etkin ve etkili bir hak arama yolu olmadığı, aksine Komisyonun iç hukuk yollarının yavaşlatılarak kişilerin uluslararası hukuk yollarına başvurmasına ket vurduğuna yönelik eleştirilere de değinen Adıgüzel, “Komisyonun tarafsızlığına, bağımsızlığına yönelik kaygılar ve komisyonun on binlerce dosyayı nasıl sonuca bağlayacağına ilişkin soru işaretleri hala giderilmiş değil. Başvuruların tamamının karara bağlanması için öngörülen tarih nedir?” dedi.

Adıgüzel, ayrıca aylardır açlık grevindeki KHK ile ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın dosyalarına ilişkin, 'öne alın' çağrılarına yönelik bir adım atılıp atılmayacağını sordu.