IŞİD’li sanıktan 'işçiyim ben' savunması

HDP'nin Diyarbakır mitingine yönelik katliamın sanıklarından Mustafa Kılınç'a kullandığı telefonlarla ilgili sorular yöneltildi. "Fakir işçiyim o kadar hattım olmaz" diyen Kılınç'ın savunması, avukatların sunduğu delillerle aynı gün çöktü. Kılınç'ın tanımadığını söylediği kişiyle 12 telefon görüşmesi tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP’nin Diyarbakır’da 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlediği mitinge yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırı davasının 9'uncu duruşması bugün görüldü. Ankara Batı Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanık Orhan Gönder duruşma salonuna getirilirken, diğer sanıklar Mustafa Kılınç ve İsmail Korkmaz SEGBİS’le bağlandı. Katliam davasının 6'ncı duruşmasında tutuksuz yargılanmasına karar verilen sanık Burhan Gök ise duruşmaya gelmedi. Sanık Gök, IŞİD'in Brüksel'e düzenlediği saldırıyı gerçekleştiren İbrahim el Bakraoui ile beraber yakalanmış ve avukatlar tarafından davanın kritik ismi olarak belirtilmişti.

Duruşmayı HDP Milletvekilleri Ziya Pir ve Nihat Akdoğan’ın yanı sıra Orhan Gönder’in annesi Hatice Kurt da takip ediyor.

Mağdur avukatlarından Özgür Erol, sanık Mustafa Kılınç’a telefonuyla ilgili sorular yöneltti. Kılınç, 2015’in ilk 6 ayında çok sayıda telefon hattı kullandığı yönündeki soruya, “Ben fakir işçiyim o kadar hattım olamaz” yanıtını verdi. Kılınç’a telefonla görüştüğü iddia edilen bazı kişilerin isimleri de soruldu, hiç birini tanımadığını söyledi. IŞİD emiri İlhami Bali’yı medyadan tanıdığını ileri süren Kılınç, “Amerikalı biriyle hiç görüştün mü?” sorusu üzerine “Yok efendim Amerikalıyla ne işim olur” dedi.

TANIMADIĞINI SÖYLEDİĞİ KİŞİ İLE 12 TELEFON GÖRÜŞMESİ

Avukat Erol, sanık Kılınç’ın 2015’in ilk 6 ayında 6 ayrı telefon hattı kullandığına dair delilleri mahkeme başkanına sunarak, “Yabancı kadın bir şahıs adına kayıtlı hattı, erkek bir şahıs kullanmış. Gelen HTS kayıtlarına göre bu şahıs ayni şebekeden birisi. Sanık Kılınç’ın da bu şahısla görüşmeleri var. Sanık Kılınç, İlhami Bali’yı tanımadığını söyledi ama HTS kayıtlarına göre Bali ile 2 görüşme yapmış. Tanımadığını söylediği bir diğer tutuklu sanık İsmail Korkmaz ile de 12 telefon görüşmesi var” dedi.

SANIK GÖK GETİRİLSİN TALEBİ

Mağdur avukatlarından Kazım Bayraktar, 6'ncı duruşmada tahliye edilen sanık Buhran Gök’e HTS kayıtlarıyla ilgili soruları olduğunu belirterek, bir sonraki duruşmada mahkemede hazır bulundurulmasını talep etti.

BOMBA İNCELENSİN TALEBİ

Bombayı alana koyduğu iddia edilen sanık Orhan Gönder ise tahliyesini ve saldırının gerçekleştiği bombalar hakkında kriminal inceleme talep etti. Sanıklar İsmail Korkmaz ve Mustafa Kılınç da tahliyelerini talep etti. Savcı ise sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi.

SANIK AVUKATI: IŞİD DEĞİL, NUSRA'YLA BAĞLANTISI VAR

Sanık İsmail Korkmaz’ın avukatı Kenan Fidan, “Müvekkilim IŞİD’lE suçlanıyor ama kendisinin Türkiye destekli Ahraru Şam ve El Nusra benzer örgütlerle bağlantısı vardır. Bu örgüler birbirine düşmandır. Sanık eğer IŞİD üyesi olsaydı, ajanlıktan kafasına sıkılırdı” dedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, sanık Burhan Gök’ün SEGBİS ile bir sonraki duruşmada hasır edilmesine, bir sonraki duruşmanın 13 Şubat 2018’de tarihinde görülmesine karar verdi.