Ortadoğu konferasında Kürt referandumu tartışması

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu, Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı ile Şişli Belediyesi'nin düzenlediği Ortadoğu konferansının en çok konuşulan konularından biriydi. Katılımcılar arasında yer alan Kürt aktivist Lokman Hamkaflu, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlık referandumunu hatırlatarak, "İngiltere neden referanduma saldırmadı? Bu soruyu düşünmek gerekiyor" yorumunu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜSES (Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı) ve Şişli Belediyesi'nin tarafından düzenlenen 'Bir Arada Yaşamanın ve Barışın İmkânlarını Aramak - Ortadoğu Konferansı’, dünyadan ve Türkiye'den birçok katılımcının konuşmalarıyla devam ediyor. Ana teması barış ve Ortadoğu olan konferansın ilk iki gününde en öne çıkan konulardan biri, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de düzenlediği bağımsızlık referandumu ve sonrasında yaşanan gelişmeler oldu.

ESKİ ANAP VEKİLİ: REFERANDUM MEŞRUYDU

Eski ANAP milletvekili Abdulbaki Erdoğmuş konferansın ilk gününde Irak hakkında yaptığı konuşmada 'referandumun meşru olduğunu' söylerken, izleyiciler arasında yer alan Iraklı bir akademisyen bu sözlere karşı çıktı. Akademisyen, "Kürtlere  haklarını veren ve Kürtçe'yi resmi dil kabul eden ilk ülke Irak oldu. Referandum buna rağmen gerçekleştirildi. Konumuz aslında bu değil" ifadelerini kullanırken, bu sözler salonda tepki çekti.

KÜRT AKTİVİST HAMKAFLU: İNGİLTERE İSKOÇLARA SALDIRDI MI?

İkinci günkü oturumdaysa, Kürt aktivist Lokman Hamkaflu İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmak için düzenlediği referandum ile Kürdistan referandumunu kıyasladı. Hamkaflu, 'İskoçya'nın mükemmel özerklik şartlarına rağmen referanduma gittiğini ve İngiltere'nin bu oylamaya saldırmadığını' söyledi. Hamkaflu, "İngiltere neden referanduma saldırmadı? Bu soruyu düşünmek gerekiyor. Türkiye'ye gelince; Türkler ile Kürtler arasında köprü kurmak gerekiyor. Kürtler Filistin'in özgürlüğü için savaştı. Kudüs'ün özgürlüğü de Kürdistan'ın özgürlüğünden geçer" dedi.

Hamkaflu, "Kürtler iç içe yaşamak istedi. Ama onları dinlemediler. Kürtlerle Araplar, Araplarla Türkler arasında ayrışma ve bölünmeler yaşanıyor. Dış güçler de böylece müdahale hakkı görüyor. Burada tartışılması gereken konu, ortak bir zeminde bir arada yaşamanın koşullarıdır" diye konuştu. Sözleri salondaki bir konuk tarafından sık sık kesilen Hamkaflu, "Ben sizleri dinledim sizler de lütfen dinleyin" diye tepki gösterdi.

BAŞKA NELER KONUŞULDU?

Konferansın ilk gününe İYİ Parti'nin 2019 cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ittifak önerileri damga vururken, ikinci günde öne çıkan konulardan bir diğeri Suriye oldu. Suriye'nin ele alındığı oturumun moderatörlüğünü üstlenen eski dışişleri bakanı Yaşar Yakış, "ABD Ortadoğu'dan çekiliyor. Rusya Ortadoğu'da ne kadar kalabilir belli değil. Yine bu topraklarda Kürtler, Türkler, Araplar kalacak" dedi.

İYİ Parti'den CHP, HDP ve SP'ye 'ikinci turda ittifak' teklifiİYİ Parti'den CHP, HDP ve SP'ye 'ikinci turda ittifak' teklifi

Yakış'ın ardından, sınır bölgelerinde çalışmalar yürüten Seda Altuğ konuştu. Altuğ, savaşın sonuçlarından bahsederken insanların benzin ve ekmek alabilmek için silahlı güçlere katıldıklarını söyledi. Suriye'deki savaştan sonra yaşananları anlatan Altuğ "Organ satıcıları, rüşvet gibi olaylar artış gösteriyor" derken, bir izleyici "Savaşı anlatmaktan yorulduk ama kimseye anlatamadık" yorumunu yaptı.

ARAP BAHARI

'Arap Baharı sonrası Ortadoğu'da demokratikleşme meseleleri' konulu oturumda söz alan Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, Türkiye'nin Arap baharından zararlı çıktığını söyleyerek "Türkiye El Kaide ve bazı gruplarla şaibeli bir şekilde yakınlaşma gösteriyor. Türkiye'nin ön görülebilir bir öz eleştiride bulunması gerekiyor" dedi.

ABD'İN KUDÜS KARARI EN ÇOK KONUŞLANLAR ARASINDA...

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması da konferansta tepki gösterilen konular arasında yerini aldı. Filistin Milli Çalışma Grubu Başkanı Halid Süfyani Kudüs ile ilgili kullanılan terimlere dikkat çekerek, "Batı ve doğu Küdüs tanımlamaları yanlıştır. Filistin tek bir toprak parçasıdır. Tek bir devlettir" tepkisini gösterdi. Süfyani, İsrail markalarının boykot edilmesi çağrısı da yaptı. Konferansın yarınki son gününde Türkiye'nin dış politikası ele alınacak.