Buğdayın Akdeniz'deki Yolculuğu: Yerel buğdaydan elde edilen gıdalar daha sağlıklı

İzmir'de "Buğdayın Akdeniz'deki Yolculuğu" konferanslarının beşincisi yapıldı. Kaz Dağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği Başkanı Mustafa Alper Ülgen, yerel buğdaylardan elde edilen gıdaların daha sağlıklı olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi'nin "Buğdayın Akdeniz'deki Yolculuğu" ana başlığı altında, İzmir tarihini ve Akdeniz’in temel ürünleri olarak bilinen buğday, zeytin ve üzümün günümüze kadar uzanan tarihsel serüvenini ele alan konferans dizilerine devam ediyor.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde beşincisi gerçekleşen Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu konferansı "Buğdayın Başına Gelenler" başlığı altında tartışıldı.

Bugüne kadar yapılan dört konferansta buğdayın tarihteki siyasi, ekonomik, toplumsal, kültürel rolü ve önemi yanında Akdeniz coğrafyasında, İzmir ve çevresinde buğday üretim ve tüketim politikaları, buğdayın ekolojisi, 1960 sonrası buğday ıslah çalışmaları, endüstriyel tohumların piyasaya girişiyle sağlıksız hale gelen ekmek tüketimi, buna karşın yerel buğday unu ve ekşi mayayla üretilen ekmeğe yükselen talep ve bu konuda üretim yapan gıda gruplarının çalışmaları ele alındı.

'YERLİ BUĞDAYDAN ELDE EDİLEN GIDALAR DAHA SAĞLIKLI'

Moderatörlüğünü İzmir Akdeniz Akademisi Tarih Koordinatörü ve Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı konferansta Hububat-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu, Kaz Dağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği Başkanı Mustafa Alper Ülgen ve Balıkesir Yaşam Dostu Ürünler Gıda Topluluğu Sözcüsü avukat Necdet Bayhan sunum yaptı.

Hububat-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu, "Buğday ile koyun gerisi oyun" başlığı altında, serin ve sıcak iklim ürünü olarak üretilen buğdayın dünya ve Türkiye'deki yeri, Anadolu'da halkın "Buğday ile koyun gerisi oyun" sözünü kullanma nedenlerini anlattı.

Bunun yanında buğdayın Osmanlı'dan günümüze kat ettiği mesafede etkili olan politikalarla, bu politikaların verimlilik ve üretim üzerinde etkili olan yanlarını; üretici, tüketici ve ülke ekonomisi üzerindeki etkileri üzerine öngörülerini aktardı.

Kaz Dağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği Başkanı Mustafa Alper Ülgen, "Anadolu'nun Yok Olmaya Yüz Tutmuş Yerel Buğday Çeşitleri ve Bu Konuda Yapılan Çalışmalar" başlığıyla yaptığı sunumda, yerel buğday çeşitlerinin neden önemli olduğunu ve bu buğdaylardan elde edilen gıdaların neden daha sağlıklı olduğuna değindi.

Anadolu'da yok olmaya yüz tutmuş saz çavdarı, Anadolu kızılcası, karakılçık, şahman ve kapçık gibi yerli buğday çeşitlerinden ve bu yerli buğdaylardan elde edilen unlarla yapılan ekmeklerden bahsetti.

Balıkesir Yaşam Dostu Ürünler Gıda Topluluğu'nun sözcüsü olan avukat Necdet Bayhan ise "Yerel Buğday, Süreçler, Sorunlar" başlığı altında tohumdan sofraya yerel buğdayın endüstriyel tarım ve gıda sisteminin ekonomik-politik baskı ve basıncını ele aldı. Yerel tohum ve gıda işleme metotları ile birlikte yerli ekonomi, kültürel ve sosyal yapının çöküşü, sahadaki gözlemleri, sorunlar ve çözümlerini kendi deneyimleri çerçevesinde paylaştı. (DUVAR)