'Gökçek'in kırkı'nda hasar raporu

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Melih Gökçek'in görevden ayrılışının 40. gününde, '23 yıllık hasar raporu' yayınladı. Kitap haline getirilen rapor, Gökçek'in koltuğuna oturan yeni belediye başkanı Mustafa Tuna'ya sunulacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar, Melih Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden 'istifa' ederek ayrılışının 40. gününde 'Gökçek Dönemi Hasar Tespit Raporu' yayınladı. Akademisyenlerin, avukatların ve mimarların desteğiyle hazırlanan rapor kitap haline getirildi.

'YARGI ÖNÜNE ÇIKMASI İÇİN KAMPANYAYI BAŞLATIYORUZ'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 'hasar tespit raporu'nu basın toplantısıyla açıkladı. Gökçek'in istifasının üzerinden kırk gün geçtiğini hatırlatan Candan, "Gökçek'in kırkında hasar raporunu açıklıyoruz" dedi. Gökçek'in istifa etmesinin ardından, "İşi gücü yok, evinde oturuyor" gibi bir değerlendirme yapamayacaklarını söyleyen Candan "Yargı önüne çıkarılması için kampanya sürecini bu raporla birlikte başlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

YENİ BAŞKANA ELDEN TESLİM EDİLECEK

Gökçek dönemindeki faaliyetleri inceleyen rapor üç bölümden oluşuyor. İlk iki bölümünde Mimarlar Odası eski yöneticileri  ve akademisyenlerin yazıları yer alıyor. Üçüncü bölümde ise  planlanma süreçleri, alt yapı, ulaşım politikaları ve kent kimliği gibi başlıklar ele alınıyor. Gökçek hakkında 668 kez dava açan mimarlar bu davanın özetlerine de kitapta yer verdi.

Hazırlanan rapor tüm sivil toplum kuruluşlarına ve muhalefet partisi liderlerine Mimarlar Odası tarafından elden teslim edilecek. Mimar Candan, yeni belediye başkanı Mustafa Tuna'ya da raporu elden teslim edeceklerini söyleyerek, "Dinozorla, laleyi ve futbolcu heykelini kaldırarak olmuyor bu işler. Bütün bunlar yargılanıp, soruşturulana kadar onun da sorumluluğu var" diye konuştu.

2002'DEN SONRA GÖKÇEK HAKKINDA SORUŞTURMA YOK

Raporda, 1994-2007 yılları arasındaki hasar tespitine ilişkin bir de zaman çizelgesi hazırlandı. Çizelgeye göre 1994 yılında göreve gelen Gökçek'in ilk planları arasında Saraçoğlu Mahallesi'ndeki Kumrular Sokak üzerindeki ağaçları kesmek var. Güvenpark'a cami yapma fikri de yine aynı tarihte Gökçek tarafından ortaya atıldı. 1996-2000 yılları arasında 450 sokak isminin değiştiği belirtilen çizelgeye göre kritik tarih olarak AK Parti hükümetinin yönetime geldiği 2002 yılı belirlendi. 2002 yılı öncesinde Gökçek hakkında çete kurmak suçlamasıyla gözaltı ve soruşturmalar yürütülürken 2002 sonrası soruşturma açılmaması dikkat çekti.

AK Parti döneminde Gökçek hakkında hiç soruşturma açılmamasına tepki gösteren Candan "AKP'nin yönetime gelmesiyle birlikte Melih Gökçek'in korunup kollandığı sonucu ortaya çıkıyor. Kent suçlarından hiçbir şekilde yargılanmıyor. Bu rapor aynı zamanda AKP'nin de kara raporu" diye konuştu.