Yazar Mustafa Gazi hayatını kaybetti

Diyarbakır’da Seyda ismiyle tanınan yazar ve müzisyen Mustafa Gazi hayatını kaybetti. Gazi, bir süredir sağlık sorunları yaşıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - "Diyarbakır Türkçesi”, “Pışı Meheme”, “Diyarbakır Kabadayıları” ve “Pıpırım” gibi kitaplarıyla tanınan yazar Mustafa Gazi, Diyarbakır’da hayatını kaybetti. Bir süredir sağlık sorunları yaşayan Gazi'nin, tedavi için yattığı hastanede kalp krizi geçirdiği ve sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen kurtarılamadığı belirtildi.

Mustafa Gazi’nin hayatını kaybettiğini duyan arkadaşları Yeniköy Mezarlığı’na geldi. Yayıncısı Lal Laleş, yazar Şeyhmus Diken, Miran Janbar, Şeyhmus Sefer, gazeteci Maşallah Dekak, müzisyen Sabahattin Yıldız’ın yanı sıra ailesi ve dostları Mustafa Gazi’yi son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

Mustafa Gazi'nin cenazesine yakınları ve arkadaşları katıldı.

Lis Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmeni ve şair Lal Laleş, burada yaptığı konuşmada Gazi’nin Diyarbakır kültürüne ve Kürtçe edebiyata katkılarından söz etti. Müzisyen Sabahattin Yıldız ise Mustafa Gazi’nin çok sayıda sanatçı tarafından seslendirilen “Ex Xerîbim” adlı şarkısından bir bölüm okudu.

Mustafa Gazi'nin yazdığı "Diyarbakır Kabadayıları Delileri ve Pışo Meheme" kitabı

MUSTAFA GAZİ KİMDİR?

1958 yılında Siverek’e bağlı Şêxuliya Jêrin köyünde doğdu. Henüz bir yaşındayken, babasının işi nedeniyle Diyarbakır’a taşındılar. İlkokul, ortaokul ve liseyi Diyarbakır’da okudu. 1990 yılına kadar aktif Kürt siyasetinin içinde yer aldı. Daha sonra dil, kültür ve sanat çalışmalarına ağırlık verdi. Türkçe yazdığı metinleri Diyarbakır Türkçesiyle yazmaya özen gösteren Gazi, Kürtçe kitaplar da yayımladı. Yayınladığı kitaplar arasında, “Diyarbakır Türkçesi”, “Pırpırım”, “Ferheng”, “Gurzek Ji Zargotina Zarokan”, “Nifir û Duayên Kurdî”, “Baweriyên Batil ên Kurdan (A. Bengîn’le birlikte)”, “Komek Stranên Folklorîk Ji Devera Silîvan, Hewêl û Batmanê”, “Komek Stranên Folklorîk Ji Devera Silîvan, Mûş, Şirnex, Xerzan û Batmanê”, “Diyarbekır Qabadayilari Delileri-Pışo Meheme” bulunuyor.

Mustafa Gazi, Diyarbakır Türkçesiyle ve Kürtçe yazdığı şarkı sözlerine besteler de yaptı. (DUVAR)