Rıza Sarraf duruşmaya katılmadı, hakim tapeler için bilirkişi istedi

ABD'de tutuklu olarak yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları, dinleme kayıtlarının Fetullah Gülen'e bağlı kişiler tarafından hazırlandığını belirterek, mahkemede dinlenmemesini istedi. Bunun üzerine bilirkişi atanmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de tutuklu bulunan işadamı Rıza Sarraf, son ara duruşmaya katılmadı. Duruşmada eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın iddianameyle itirazları ise reddedildi. Sarraf'ın "itirafçı" olup olmadığı sorulan Atilla, "Hiçbir fikrim yok" dedi. Avukatlar, dinleme kayıtlarının (tapelerin), Fetullah Gülen'in elemanları tarafından hazırlandığı ve Türkiye'de kabul edilmediğini söyleyerek, mahkemede dinlenmemesini istedi. Hakim Richard Berman konuyla ilgili bilirkişi atanmasına karar verdi.

DHA'nın haberine göre, günlerdir haber alınamayan Rıza Sarraf ve avukatları bugün yapılan son ara duruşmaya katılmadı. Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve avukatları ise duruşma salonunda yer aldılar.

ATİLLA'YA 'SARRAF İTİRAFÇI MI OLDU' SORUSU

Hakim Richard Berman, Atilla'nın iddianameyle ilgili itirazlarını reddetti. Atilla, Rıza Sarraf'ın "itirafçı" olup olmadığı sorusunu ise "Hiçbir fikrim yok, neden sanık olarak yargılandığımı da anlamadım" şeklinde cevap verdi.

Yargıç Berman, Atilla’nın avukatlarının “Sarraf’ın ABD’nin İran'a yönelik yaptırımları delme suçlamasından yargılanıp yargılanmayacağı” sorusunu yanıtsız bıraktı. Berman, “Mahkeme kayıtlarını ve belgeleri inceleyip bu sorunun yanıtını kendiniz bulacaksınız. Ben bu tip soruları yanıtlayamam” dedi.

TÜRKİYE'DEN GELECEK 4 TANIK İÇİN 'TUTUKLANMAMA GÜVENCESİ' İSTENDİ

Atilla’nın avukatı Victor Rokko da duruşma arasında, Sarraf’ın neden duruşmaya katılmadığı sorusuna, “Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadık, öğreneceğiz” karşılığını verdi.

Aradan sonra Atilla'nın avukatları, Atilla adına tanklık etmek için Türkiye’den gelecek 4 kişi için savcılıktan “tutuklanmayacakları güvencesi” istedi.

Yargıç Berman, ana duruşma öncesi savunma tarafı ve savcılık arasındaki soruların giderilmesi için jürili duruşma öncesinde 21 Kasım Salı günü tekrar bir ara duruşma yapılmasına karar verdi.

Hakan Atilla, mahkeme salonundan çıkarken, ‘Ben bu davada neden sanık olarak yargılanıyorum, anlamadım ki’ diye tepki gösterdi.

MAHKEME BİLİRKİŞİ İSTEDİ

Berman ayrıca, savunma ve savcılık makamlarından Fethullah Gülen ve Türk hükümeti arsında neler yaşandığını ve ne tür farklılıkların olduğu konusunda bir bilirkişiyi mahkemeye getirmelerini istedi.

CNN Türk yayına katılan Hürriyet gazetesi New York Temsilcisi Razi Canikligil, hakim Berman'ın taraflardan birer şahit daha istediğini söyledi. Canikligil, "Hakim şu ifadeyi kullandı: 'Gülen hareketi ve Türk hükümeti arasındaki farklılıkları, neler yaşandığını anlatacak bir bilirkişi mahkemeye getirin' dedi" şeklinde konuştu.

"Buna nedenin ihtiyaç duyuldu?" sorusu üzerine Canikligil, şunları söyledi:

"Çünkü, bu olay, Atilla'nın avukatları, daha evvelki duruşmalarda da Sarraf'ın avukatları, 2013'ten kalan tapelerin, Fetullah Gülen elemanları tarafından komplo olarak yapıldığını ve bunun da Türkiye'de kabul görmediğini, bu konuda Türk hükümetinin tavrının belli olduğunu söylediler. Ve bunların mahkemede dinletilmemesini istemişlerdi. O yüzden bu konuda bir bilirkişi istendi."

Bilirkişinin kim tarafından belirleneceği sorulan Canikligil, "İki tarafa anlaşın denildi. Şu anda avukatlar ve savcılar, mahkeme binasında bir araya geldiler. Bu aslında son oturumdu fakat hakim sonuçlandıramadı bazı detayları. O yüzden Salı günü yeni bir oturum daha olacak" dedi.

NE OLMUŞTU? 

Tatil için ABD'ye giden Rıza Sarraf, 19 Mart 2016'da gözaltına alınmış; "ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme", “bankacılık sahtekarlığı” ve “kara para aklama” suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Sarraf'ın geçtiğimiz günlerde tahliye edildiği iddia edilmişti. Federal Hapishaneler Bürosu'nun sitesinde "8 Kasım 2017 tarihinde serbest bırakıldı" ifadesi yer almıştı.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı Sözcüsü, Sarraf'ın cezaevinde olduğunu, sitedeki bilginin teknik bir yanlışlıktan kaynaklanabileceğini ve araştıracaklarını söyledi. Sarraf'la ilgili daha öncede böyle bir hata olduğunu hatırlatan Sarraf'ın avukatı Şeyda Yıldırım da "Yine teknik bir hata olmuş" demişti.

Daha sonra tekrar Hürriyet gazetesine açıklama yapan Yıldırım, Sarraf'tan 5 gündür haber alamadıklarını söylemişti. Yıldırım, "Serbest bırakıldığı bilgisi doğru değil. Başka bir bölüme alınmış olabilir. Bize de beş gündür bilgi vermiyorlar, hiçbir haber alamıyoruz" diye konuşmuştu.

Sarraf'tan haber alınamaması üzerine Dışişleri Bakanlığı, ABD'ye nota verildiğini ve bilgi istendiğini açıklamıştı. Gelen cevapta Sarraf'ın serbest bırakılmadığı ve cezaevinde olduğu belirtildi.

28 Mart'ta ABD'den Türkiye'ye dönerken gözaltına alınan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla da Sarraf'a yöneltilen suçlamalardan tutuklanmıştı.

Rıza Sarraf davasının kilit isimleriRıza Sarraf davasının kilit isimleri

Çavuşoğlu: Sarraf hakkında ABD'ye iki kez nota verdikÇavuşoğlu: Sarraf hakkında ABD'ye iki kez nota verdik

Rıza Sarraf'ın durumuyla ilgili resmi açıklamaRıza Sarraf'ın durumuyla ilgili resmi açıklama

Dışişleri Bakanlığı ABD'ye Sarraf'la ilgili nota verdiDışişleri Bakanlığı ABD'ye Sarraf'la ilgili nota verdi