Berkin Elvan davası ertelendi

Berkin Elvan'ı vuran polis Fatih D.'nin tutuksuz yargılandığı davanın 3'üncü duruşması görüldü. Dava, 13 Aralık'a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gezi eylemlerinde ekmek almaya giderken polisin attığı gaz kapsülünün başına gelmesiyle yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin davanın 3. duruşması başladı. Duruşma öncesinde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde polis ablukası vardı.

Birgün'de yer alan habere göre, Adliyeye gelenler polis ekipleri tarafından tek tek aranarak içeri alındı. Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, Babası Sami Elvan ile birlikte CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz, Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük duruşmayı izlemek için adliyeye geldi.

16 Haziran 2013 tarihinde polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 3'üncü duruşması İstanbul 17'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

'HASTANE PERSONELİ TANIK OLARAK DİNLENMELİ'

Duruşmada ilk olarak kimlik kontrolü yapıldı. Ardından da sanık polis memuru Fatih. D'nin duruşmaya getirilmediği ve ifadesinin, SEGBİS'le alınacağı açıklandı. Mahkeme heyeti, mahkemeye gelen evrakları açıkladı. Berkin'in vurulma anına ait görüntülerin TÜBiTAK tarafından iyileştirildiği ve bu görüntülerin mahkemeye hard diskle gönderildiği kaydedildi.

Gülsüm Elvan: Başka çocuklar ölmesin diye mücadele ediyoruzGülsüm Elvan: Başka çocuklar ölmesin diye mücadele ediyoruz

Savcı, duruşmaya sanığın katılımıyla devam edilmesi gerektiğini ve TÜBİTAK ile diğer raporların Adli Tıp'a ve jandarma kriminale gönderilmesi gerektiğini söyledi. Savcı ayrıca, hastane ve diğer emniyet personellerinin tanık olarak dinlenmesi gerektiğini söyledi.

Avukat Can Atalay, elektrik kesintisi nedeniyle SEGBİS bağlantısının yapılamamış olmasını eleştirerek, duruşmanın en yakın tarihe verilmesini, sanığın da duruşmada hazır bulunmasının gerekliliğini beyan etti. Atalay ayrıca, TRT'ye yazısı nedeniyle de suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiklerini söyledi.

'HERKES İÇİN ADALET İSTİYORUZ'

Berkin Elvan'ın duruşması 13 Aralık'a ertelendi. Duruşması sonra adliye önünde Elvan ailesi ve avukatları açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Gezi'nin terörize edilemeyeceği vurgulandı.

Elvan ailesinin avukatı Can Atalay, "Kendimiz için değil veya sadece Berkin için de değil. Berkin bir simge olduğu için herkes için adalet istiyoruz. Cezaevinde olan arkadaşlarımızın adında da buradayız. Adalet için hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

'DÜNYANIN EN BARIŞÇIL HAK MÜCADELESİ...'

Atalay'ın ardından Taksim Dayanışması adına konuşan  Mücella Yapıcı ise şunları söyledi: "Dünyanın en barışçıl hak mücadelesi Gezi asla terörize edilemez. Gezi çocukları asla terörize edilemez. Biz buradayız, her yerdeyiz. Gezi ölmedi yaşıyor. Bu daha başlangıç mücadeleye devam diyoruz."

NE OLMUŞTU? 

14 yaşındaki Berkin Elvan, Okmeydanı'nda Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi nedeniyle 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 11 Mart 2014 tarihinde hayatını kaybetti. Yaklaşık 3 buçuk yıl süren soruşturma sonrası sanık polis yüz eşleştirme programlarından teknik yollarla tespit edildi ve hakkında "Kasten insan öldürme" suçlaması ile dava açıldı.

Soruşturma süresince 6 savcısı değişen davanın ilk duruşması 6 Nisan'da İstanbul 17'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Çok sayıda baronun ve sivil toplum örgütünün yakından takip ettiği ilk duruşmada, sanık polis için tutuklama kararı çıkmamasına tepki gösterildi. 6 Temmuz'da görülen ikinci duruşmada da sanık polis Fatih D., görevli olarak bulunduğu Van'dan SEGBİS aracılığı ile duruşmaya katılarak ifade verdi. Elvan Ailesi'nin avukatlarının tüm ısrarına rağmen sanık Fatih D.'nin tutuklu yargılanması yönünde karar çıkmadı.