Konuşturulmayan avukat: Bizim baro başkanı evrim geçirdi!

Eskişehir Barosu'nda stajyer avukatının ruhsat töreni için sahneye geldiğinde Baro Başkanı Rıza Öztekin'in elini sıkmayı reddeden avukat Pınar Çelik Arpacı'nın konuşma yapmasına izin verilmedi. Arpacı, “Baro başkanı Rıza Öztekin böyle değildi evrim geçirdi” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin tarafından elini sıkmadığı için konuşturulmayan avukat Pınar Çelik Arpacı yaşananların nedeninin ülkedeki siyasi atmosfer olduğunu söyledi. Önceki gün stajyerinin ruhsat töreninde yaşanan olayda baronun 5 yıl boyunca Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanlığı'nı yapan 13 yıllık avukat Pınar Çelik Arpacı başkan Öztekin tarafından sahnede itilerek konuşturulmamıştı. Arpacı, Öztekin'in tutumu için, “Ülkenin siyasi atmosferinden dolayı baro başkanı evrim geçirdi” dedi.

Törende yaşanan tartışmanın başlangıcı Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu’nun Büyükada’da insan hakları savunucularının gözaltına alınması sonrası basın açıklaması yapmasına baro yönetimi tarafından izin verilmemesine dayanıyordu. Yönetimin bu olay ve sonrasındaki tutumuna tepki olarak da Arpacı, törende sahneye geldiğinde baro başkanı Öztekin'in elini sıkmadı. Öztekin'de bunun üzerine stajyer avukatı için meslek geleneği olarak konuşma yapmak isteyen Arpacı'ya izin vermedi.

Baro başkanı elini sıkmayan kadın avukatı konuşturmadıBaro başkanı elini sıkmayan kadın avukatı konuşturmadı

'NE BARO NE BARO BAŞKANI BÖYLE DEĞİLDİ'

Konuşmasına izin verilmeyen avukat Arpacı olayı şöyle anlattı, “Biz Büyükada'daki gözaltılar için basın açıklaması yapmak istedik çünkü onlar insan hakları savunucusuydu. Açıklama niyetimizi baroya bildirdiğimizde aldığımız yanıt, 'Yapmayacaksınız' oldu. Olup bitene bakarak, Eskişehir Barosu Başkanı'nın bir evrim geçirdiğini söyleyebilirim. Çünkü daha önce ne baro başkanı ne de Eskişehir Barosu böyle değildi..." Arpacı bu değişimin nereden kaynaklandığı hakkında ise şöyle konuştu, "Herhalde ülkenin siyasi atmosferi etkiledi. Önceki süreçlerde Ali İsmail Korkmaz davası için aynı komisyon tarafından başvurulmuştu. Yine Gezi sürecinde Eskişehir'de birkaç ağır vaka vardı. O vakaları da baro komisyonu takip ediyordu. Eskişehir Barosu kadın cinayetlerini de takip eder... Ancak Rıza Öztekin'in şahsında son 1 buçuk yıldan beri sıkıntı var. Öztekin son dönemde böyle çalışmaları istemedi. Yoksa Eskişehir Barosu'nun karnesi çok iyidir. Rıza Öztekin'in kişisel tercihleri değiştikten sonra baro böyle baskıcı bir hale geldi. Öztekin, kendi kişisel kariyerindeki değişikliği baronun iç işleyişine yansıtıyor” diye konuştu.

'OLAN BİR ŞEY ORTAYA ÇIKTI...'

Olayın ardından birçok meslektaşının kendisine destek mesajları gönderdiğini aktaran Arpacı kendisine, "Basında Eskişehir Barosu'nun adı neden böyle anılıyor? Niye böyle rezil olduk" diyenlere de, “Olan bir şey ortaya çıktı, var olan sorunlar gözüküyor. İnsanların gerçek yüzleri ortaya çıkmalı" yanıtını verdiğini söyledi. Arpacı şunları söyledi, "Ayrıca şunu da tartışan arkadaşlarımız var; 'Yapılan kadına yönelik şiddet midir?' Ben bu yapılanın kadına yönelik şiddet olduğunu düşünüyorum çünkü o ses tonuyla benim sesimin bastırılması, el hareketleri, o 'sen' dili... Bütün bunlar kadına yönelik hem fiziki hem de psikolojik şiddeti içerir. Orada o erkek iktidardan aldığı duyguları bunları ona yaptırdı. Yaptığı şey kadına yönelik fiziki ve psikolojik şiddete örnek oluşturuyor.”