Gazeteci Türfent'in tutukluluğunun devamına karar verildi

Gazeteci Nedim Türfent 3'ncü kez hakim karşısına çıktı. Yaptığı haberinden ardından polisler hakkında soruşturma açıldığını söyleyen Türfent, "'Türk’ün gücünü göreceksin' haberini yaptıktan sonra polislerce intikam amacıyla hazırlandı" dedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Türfent'in tahliye talebini reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki sokağa çıkma yasakları döneminde yaptığı haberler nedeniyle 17 aydır tutuklu bulunan gazeteci Nedim Türfent'in yargılandığı davaya devam edildi. Hakkari 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı muhabiri Türfent “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılanıyor. Mahkeme, Türfent'in tutukluluğunun devamına karar verdi.

'TANIK İFADELERİ TUTMAYINCA GİZLİ TANIĞA BAŞVURDULAR' 

Mahkemeye SEGBİS'le bağlanan Türfent, gizli tanığın kendisi hakkında söylediği sözlerin iftira olduğunu söyledi. İddiaların temelsiz olduğunu belirten Türfent, "Gizli tanık temelsiz ithamlarda bulunmuştur. Sözleri iftiradır, yalandır. Bu iddianame tamamen uydurmadır. İddianame bu gizli tanık beyanına dayandırılmaktadır. Daha önceki açık tanıklar işkence altında ifade verdiklerini söylediler, tanık ifadeleri tutmayınca gizli tanığa başvurdular" dedi.

Türfent'in avukatlarından Barış Oflas, gizli tanık beyanlarının soyut olduğunu, bu ifadelerden örgütsel hiçbir eylem çıkarılamayacağını belirtti. Oflas, "Bu beyana itibar edilmemelidir. Gizli tanık beyanında zaman dilimi belirtilmemiş. Belirtilseydi Nedim o tarihte nerede olduğunu belirterek savunma yapabilirdi" diye konuştu.

Avukat Harika Günay Karataş ise "Savunma tarafının gizli tanık dinleme sırasında bulunma talebi değerlendirilmeden ifade alınması hukuka aykırıdır. Gizli tanık ifadesi suç ve suçlu oluşturma faaliyeti çerçevesinde hazırlanmıştır. Kabul etmiyoruz" dedi.

'İNTİKAM AMACIYLA HAZIRLANDI'

Avukat beyanlarının ardından diğer tanıklar duruşmaya SEGBİS'le bağlanarak, Türfent'i tanımadıklarını söyledi. İkinci ve üçüncü tanıklar da Türfent'i tanımadıklarını, emniyette kendilerine kağıtların zorla imzalattırıldığını savundular.

Diğer tanıkların beyanlarının ardından söz alan Türfent, şunları söyledi:

"Bu beyanlardan anlaşıldı ki ifadeler kopyala yapıştır şeklinde hazırlanmış. Hakkımdaki dosya ben 2015’te “Türk’ün gücünü göreceksin” haberini yaptıktan sonra polislerce intikam amacıyla hazırlandı. Bu haberden sonra İçişleri Bakanlığı polisler hakkında soruşturma başlattı. Polisler intikam için böyle bir dosya hazırladı. Benim hakkımda sosyal medyada JİTEM isimli hesaptan çeşitli paylaşımlar yapıldı. Bana, 'Seni öldüreceğiz' tehdidinde bulunuldu. Gazeteciler ayna görevi görürler. Gazeteci her konuda haber yapabilir. Gazeteci bir örgüt üyesiyle de bir başbakan ile de röportaj yapabilir. Bu suç değildir. Amaç gerçeği ortaya çıkarmaktır. 539 gündür tutukluyum. Bu durum tutukluluk halini aşmış, cezanın infazına dönüşmüştür."

Türfent'in ardından konuşan avukat Barış Oflas, "AİHM kararına göre gazetecilerin savcı gibi beyanı doğrulama yükümlülüğü yoktur. Gazetecilerin tutuklu yargılanmaları demokratik toplum gereklerine uygun değildir" dedi.

SAVCI TUTUKLULUK HALİNE DEVAM DEDİ

Savcı, kaçma şüphesi ve dinlenmeyen tanıkların olması nedeniyle Türfent'in tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talebinde bulundu. Savcılığın mütalaasından sonra Türfent söz alarak; "Ölümle tehdit edilmeme rağmen kaçmadım. Gazetecilik faaliyetlerime devam ettim. 539 gündür tutukluyum. Tutukluluk süremin göz önünde bulundurulmasını istiyorum" dedi. Avukat Oflas, uzun tutukluluk süresinin göz önünde bulundurulmasını isteyerek Türfent'in tahliye edilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Türfent'in tahliye talebinin reddedilmesine ve tutukluluk halinin devamına karar verildiğini açıkladı. Bir sonraki duruşma, 17 Kasım'da görülecek.