Doktorlardan çağrı: Düz paket uygulamasına geri dönülsün

İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği ve Sağlığa Evet Derneği ortak basın toplantısı düzenledi. Dernekler tütün satışında 'düz paket uygulamasına geri dönülsün' çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Yeni nesil sigara' ya da 'Dumansız sigara' adı ile 'ısıtılmış tütün' ürünleri 'sağlığa olan etkileriyle' gündemdeki yerini koruyor. Sağlık Bakanlığı tarafından, sigarada tek tip düz paket (kara paket) uygulamasından vazgeçilmesinin ardından açıklama yapan kurumlar 'düz paket uygulamasına' geri dönmek istiyor.

Isıtılmış tütün ürünleriyle ilgili maddelerin 27 Eylül 2017 tarihinde TBMM'ye sunulan Torba Yasa Tasarısı'ndan çıkartılması sonrasında konuyla ilgili talep ve önerilerini dile getirmek üzere İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği ve Sağlığa Evet Derneği ortak basın toplantısı düzenledi.

İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu binasında yapılan basın toplantısına İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Üyesi Dr. Pınar Bostan ve Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı katıldı.

Basın toplantısında ilk konuşmayı yapan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç, TBMM'ye 27.09.2017 tarihinde sunulan torba yasa tasarısının 68-71. maddelerinin tütün piyasası ve ürünlerine ilişkin, toplum sağlığını tehdit eden maddelerinin çıkarılmasının önemine değindi.

Mengüç, "Tütünün zarar verici sağlık etkilerine karşı halkı korumak devletin öncelikli görevidir. Yeni tütün ürünlerini kısıtlamak yeterli değildir. Uzun zamandır yasalaşacağı sözü verilen sigaralarda tek tip düz paket uygulamasının torba yasaya alınmasını talep ediyoruz. Bu konuda izlememizi sürdüreceğiz” dedi.

Ardından Prof. Dr. Elif Dağlı ısıtılmış tütün ürünlerinin taşıdığı tehlikeler ve konuyla ilgili gelişmeleri aktaran bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Dağlı "Torba yasadan bu maddenin çıkarılması tütün endüstrisinin bütün planlarını bozdu, uluslararası tütün kontrolü uzmanları tarafından takdirle karşılandı. Bir çok komşu ülke halk sağlığı çalışanları aynı şekilde kararlılıkla direneceklerini belirttiler” dedi.

'AKCİĞER SADECE NEFES ALMAK İÇİN VARDIR'

Son olarak söz alan Dr. Pınar Bostan; "Sigara endüstrisi 1954 yılından beri ürünlerinin hastalık yapmadığını iddia etmiştir. Paketlere 'sigara öldürürür' ibaresi yazılıncaya kadar bütün dünyada milyonlarca kişi endüstri tarafından kandırılmış ve ölmüştür. Endüstri, filtreli sigara, light sigara, aldatmalarıyla da bir süre daha oyunu sürdürmüştür. Yeni ürün istemiyoruz , eskilerinin de tüketiminin azaltılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve var olan yasaların uygulanmasını ivedilikle talep ediyoruz . Akciğer sadece oksijen almak için vardır” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)