Sokak Akademisi 'Anarko-Sendikalizm' dersiyle açıldı

Sokak Akademisi Anarko-Sendikalizm dersiyle yeni dönemi açtı. İlk ders Ali Kitapcı Parkı’ndaydı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - OHAL sürecinde üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin, “Bilimi ve yaşamı kampüslerden söküp atmak isteyenlere karşı akademiyi hayatın ortasına yani sokağa taşıyoruz” diyerek kurdukları Sokak Akademisi, yeni dönemi Ali Kitapcı Parkında açtı.

10 Ekim Katliamında öldürülen 102 kişiden biri olan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nun kurucularından Anarko-Sendikalist Ali Kitapcı’nın adının verildiği parkın açılışı dün gerçekleşti. Pazar günü de ODTÜ Sosyoloji Bölümünden Recep Akgün, Ali Kitapcı şahsında 10 Ekim’de yitirilenlerin anısına “Anarko-Sendikalizm” dersi verdi.

Derse Anarko-Sendikalizmin tarihsel sürecini anlatarak başlayan Akgün, Anarşistlerin İspanya İç Savaşında önemli rol oynamış işçi sendikası Ulusal Emek Konfederasyonu (Confederacion Nacional Del Trabajo-CNT)’nun bugün de etkin olduğundan söz etti ancak Anarko-Sendikalizmin açmazlarının aslında Anarşist ideolojinin açmazları olduğunu söyledi.

Dersin sonunda söz alan Anarko-Sendikalist Emel Kitapcı, Ali Kitapcı’nın nasıl bir sendikacılık hayali olduğunu hatırlattı ve “Ali Türkiye’de ilkti, zoru başardı. Türkiye’de köklü bir geçmişi olan sosyalist hareketlerin mücadele ettiği bir alanda Anarko-Sendikalizmi savundu. Onun açtığı yolda bugün birçok sendikada Anarşist arkadaşlarımız var” dedi. (DUVAR)