Önce tespit edilecek sonra kayıtlar kapatılacak

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yaşı itibariyle muhtemel ölü kişilerin kayıtlarının kapatılıp sonra araştırılacağı maddesi değiştirildi. Önce araştırma yapılacak, sonra kayıtlar kapatılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Tasarısında 'ölüm araştırması' ile ilgili madde tartışma konusu oldu.  Kanuna eklenecek maddede “merkezi veri tabanında yer alan bilgilere göre uzun süre işlem görmeyen ve yaşı itibariyle ölü olması muhtemel kişilerin kayıtları Genel Müdürlükçe kapatılır. Bu kayıtların araştırılması mülki idare amirinin emriyle kolluk kuvvetlerince yaptırılır. Araştırma sonucu ölü oldukları tespit edilenlerin ölümleri tescil edilir. Sağ olduğu tespit edilenlerin kayıtları ise açılır” deniliyordu.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, “2019’da seçim yapılacak. Seçimden önce 1 milyon yaşlının kaydını kapatın, bunlar oyunu kullanmasın. Bu, üzerinde çok tartışılacak bir konu. Önce bunun araştırması yapılır, varsa ölen zaten ona yapacak bir şey yok, onun kaydı kapatılır ama önce kapatıp sonra araştırma yapmak üzerinde çokça konuşulacak ve tartışılacak bir husustur” tepkisi gösterdi.

Muhtemel ölülerin nüfus kayıtları silinecekMuhtemel ölülerin nüfus kayıtları silinecek

Alt Komisyon toplantısında bu maddeye yapılan itiraz yerinde bulundu. 'merkezi veri tabanında yer alan bilgilere göre uzun süre işlem görmeyen ve yaşı itibariyle ölü olması muhtemel kişilerin kayıtları Genel Müdürlükçe kapatılır”cümlesindeki 'kapatılır' ifadesi 'tespit edilir' olarak değiştirildi.

MHP’li Erdoğan bu konudaki uyarılarının dikkate alınmasını olumlu bulurken doğum sonrası kayıtların hastanelerde tutulması ve müftülere nikah kıyma yetkisi ile ilgili maddelerde itirazlarının ise devam ettiğini söyledi.

İçişleri Komisyonu’nun bugün çalışmalarını tamamlaması bekleniyor.