İddianame yok, 3 aydır ev hapsinde

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'yla dayanışma için İzmir'den Ankara'ya yürüyen Adem Kızılçay, 3 aydır ailesinin yaşadığı köyde ev hapsi cezası çekiyor. Savcılık tarafından iddianamesi henüz hazırlanmayan Kızılçay, 10 Ekim katliamında kaybettiği kardeşinin duruşmasına da izin verilmediği için katılamadı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - KHK'yle ihraç edilmelerini protesto için açlık grevinde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için İzmir'den Ankara'ya yürüyen ve ev hapsi cezası alan Adem Kızılçay, 3 aydır ailesinin yaşadığı köyden çıkamıyor. Hastaneye gitmek istediğinde jandarmanın 'Biz izin veremeyiz' dediği Kızılçay'ın savcılık tarafından iddianamesi henüz hazırlanmadı.

'ELİM KOLUM BAĞLI YAŞAMAYA ÇALIŞIYORUM'

Ankara'ya 10 kilometre kala gözaltına alınan ve mahkeme tarafından ev hapsi cezası verilen Adem Kızılçay, Kastamonu'nun Tosya ilçesine bağlı Aşağıkayı tutsak hayatı yaşıyor. Jandarma, imza atma zorunluluğu olmayan Kızılçay'ı köye gelerek kontrol ediyor. Savcı tarafından iddianame henüz hazırlanmadığı için ne kadar daha köyde kalacağını bilemediğini söyleyen Kızılçay "Ev hapsinde elim kolum bağlı bir şekilde yaşamaya çalışıyorum. Bu süreç psikolojimi oldukça yıprattı ve direncimi kırdı. Sürenin ne zaman dolacağını da bilmediğim için çaresizce bekliyorum" dedi.

'EZİYET ÇEKTİRİYORLAR'

10 Ekim Gar katliamında kardeşi İsmail Kızılçay'ı kaybeden Adem Kızılçay, davanın 5'nci tur duruşmalarına ev hapsi cezası nedeniyle katılamadı. Avukat Kazım Bayraktar'ın istediği izin talebi mahkemece reddedildi. Müvekkilinin 10 Ekim'in ikinci yılında Ankara'da yapılacak anmaya da katılamayacağını söyleyen Bayraktar şöyle devam etti:

"Adem Kızılçay'a Nuriye ve Semih için yaptığı hukuka uygun protesto eyleminden kaynaklı eziyet çektiriyorlar. Kardeşinin davasında taraf olmasına rağmen ona bile gelmesine müsaade etmediler. Bu süreçte ev hapsi cezası vermenin hiçbir anlamı yok. Çok basit bir şey olmasına rağmen davası henüz da açılmadı. Savcı ev hapsini uzatmak için dosyayı oyalıyor."

'EV HAPSİNDEN ÇIKINCA PLANLARIM VAR'

12 Eylül Darbesi ardından 3 yıl tutuklu kalan Adem Kızılçay askeri yönetimin kendisini yalnızca bir kez mahkemeye çıkardığını ve yargılama yapmadığını söyledi. Ne zaman biteceğini bilmediği ev hapsinin de o döneme benzediğini aktaran Kızılçay şunları söyledi:

"Dağ başında bir köyde tutuluyorum. Ülkenin her tarafı kaynıyorken mahkemeye dahi çıkarılmıyorum. Yaşananları köyde internet çekerse sosyal medyadan öğreniyorum. Gündeme damgasını iktidar vuruyor. Hak, emek mücadelesi verenlerin gündemi belirleme imkânı yok. Ben ev hapsinden çıktığımda kendi gündemimi belirleyeceğim. Emekçilerin sesini duyurmak için çeşitli planlarım var."