İstanbul Üniversitesi'nde artık '3 ders sınavı' var

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrencilerin 'tek ders sınavı'nın 'üç ders sınavı'na çıkartılması için verdiği mücadele başarılı oldu. 'Üç ders sınavı' için çaba sarf edenlerden biri olan Mehmet Esat Işık, “İmza topladık, dekana ve rektöre ilettik. Mücadelemiz kazandı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tek ders sınavları üçe çıkartıldı. Artık üniversitenin Hukuk Fakültesi'nde okuyan son sınıf öğrencileri 3 dersleri kalmışsa kendisine yeni bir hak verilip 3 ders sınavına girebilecek. Amaç öğrencinin sene kaybına uğramaması. Bu sisteme geçilmesi için en çok çaba serf edenlerden biri de Hukuk Fakültesi öğrencisi Mehmet Esat Işık.

Işık, 6 senedir mezun olamıyor. 5 dersi kaldığı için üniversiteyi 8 yılda bitirebileceğini söyleyen Işık  “Biz 6 senede bitirsek de arkadaşlarımızın önünü açtığımızı düşünüyorum. Mücadele ettik, kazandık” diyor.

'DEKANIMIZI KAMPÜSTE TEK OTURDUĞUNU GÖRÜNCE...'

Işık, tek ders sınavlarının kaldırılıp üç ders sınavlarının getirilmesi için ilk önce Hukuk Fakültesi öğrencileriyle birlikte imza toplamaya başladı. Işık, sonrasını şöyle anlatıyor:

“400'ün üzerinde imza topladık. İmzaları teslim ettikten sonra fakülte dekanımıza mail üzerinden mesajlar atmaya başladık. Ama bir türlü geri dönüş olmadı. Bir gün dekanımızı kampüste tek başına oturduğunu görünce kendisine, böyle bir talebimiz olduğunu söyledim. Dekanımız da, 'Bana artık bu konuyla ilgili mesaj atmayın, konuyla ilgileniyorum' dedi. Bir müddet sonra dekanın da bize destek verdiğini öğrendik. Kendisi birçok fakülte dekanıyla görüşerek üniversite senatosunda bu konudaki isteklerimiz için destek istedi. Biz de bu sırada çalışmalarımıza devam ettik. BİMER'e ve YÖK'e konuyu bildirdik.”

Mehmet Esat Işık (sağda) üç ders için verdikleri mücadeleyi anlattı.

'SADECE 300 ÖĞRENCİ DAHA FAZLA OLUR'

Rektörle görüşmek isteyen Işık, rektörülük sekreterinin kendilerine, "Siz bu üç ders sınavını şiddetli istiyorsunuz, rektör beyin de maillerini kitlemişsiniz" dediğini belirtiyor. Işık, mücadeleleri sonucunda toplanan üniversite senatosundan Hukuk Fakültesi'nden başlayarak 2016-2017 yılından itibaren tek ders sınavının üç ders sınavına çıkartıldığını öğrendiklerini söylüyor.

Işık, bu konuyu yetkililere ilk açtıkları zaman kendilerine, "Eğer 3 ders sınavı gelse bile normalden 300 öğrenci daha fazla mezun olur" denildiğini söylüyor. Fakat üç ders sınavının kabul edilmesinden sonra Işık, dekanın kendilerine anlattıklarından şöyle bahsediyor: “Dekan 'Üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinden 3 dersi kalan öğrencileri araştırdığımızda bu sayı binleri buldu. Öğrencileri hayata 1 sene daha erken kazandırmanın sevincini yaşayacağız' dedi. Böylece çalışmalarımız netice verdi.”

'BEN YİNE MEZUN OLAMAYACAĞIM AMA...'

Üç ders için en çok çaba sarfedenlerden biri olduğunu belirten Işık, şöyle devam ediyor: “İşin başını çeken her ne kadar ben görünsem de kolektif bir hareket oldu. Bu sene 3 ders sınavı Hukuk Fakültesi'nde uygulanacak ama önümüzdeki senelerde diğer fakülteler için de uygulamaya konulacak. Ben 3 ders sınavına giremiyorum çünkü benim 6 dersim var. Bu konudaki düşüncem en azından bizden sonra bu üniversiteye kayıt yapan öğrencilere güzel bir miras bırakmış olduk. Biz 8 senede bitirsek de arkadaşlarımızın önünü açtığımızı düşünüyorum. Bu da bizim için yeterli.”

ÜNİVERSİTE'DEN YAPILAN AÇIKLAMA

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından yapılan açıklamada, tek ders sınavının üç ders sınavına çıkartılmasıyla ilgili şunlara yer verildi:

“İstanbul Üniversitesi Senatosunun 15.09.2017 tarih ve 340145 sayılı kararı uyarınca, Hukuk Fakültesi 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında yapılacak 'tek ders' sınavı 'üç ders' için uygulanacaktır. Üç ders sınavına katılmak için İstanbul Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 24. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde 'tek ders' sınavına katılım bakımından öngörülen koşulların aynısı aranmaktadır. Mezun olabilmek için üç dersi kalan ve anılan koşulları sağlayan öğrencilerin 20-29 Eylül 2017 tarihleri arasında Fakültemiz Öğrenci İşlerine müracaat etmeleri önemle duyurulur.”