Referandum için kampanya

Kürdistan referandumu için 100 kişilik bildiri: Halklar kendi kaderini tayin etme hakkına sahip.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül 21017 tarihinde yapmayı kararlaştırdığı bağımsızlık referandumuna saygı gösterilmesini isteyen 100 isim bir imza kampanyası başlattı. Aralarında avukat ve gazetecilerin de bulunduğu Türkçe, Kürtçe ve İngilizce bildiride, "Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunu, bir halkın demokratik ve meşru bir hakkını kullanması olarak görüyor ve destekliyoruz" denildi.

'BÜTÜN HALKLAR KENDİ KADERİNİ TAYİN ETME HAKKINA SAHİP'

5 gün sonra yapılacak IKBY'nin kararlaştırdığı Kürdistan bağımsızlık referandumu için birçok yerden tepki gelirken aralarında gazeteci, avukat ve bölge barolarının olduğu 100 kişiden destek bildirisi yayınlandı. Bildiride Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, gazeteci Nurcan Baysal, Günay Aslan ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu gibi 100 kişinin imzasının bulunduğu bildiride, "Birleşmiş Milletler'in 1966 tarihli İkiz Sözleşmeleri'nin müşterek 1. maddesine göre; 'Bütün halklar, kendi kaderlerini tayin etme hakkına sahiptirler. Bu hak uyarınca kendi siyasal statülerini serbestçe oluştururlar ve ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimlerini serbestçe sağlarlar.' Kürdistan Bölgesel Yönetimi, bu hak doğrultusunda 25 Eylül 2017 tarihinde bir bağımsızlık referandumu yapma kararı almıştır."

ULUSLARARASI KURULUŞLARA VE BAĞIMSIZ HEYETLERE ÇAĞRI

Ayrıca yayınlanan bildiride yapılacak olan referanduma uluslararası kuruluşlara ve bağımsız heyetlere, referandum sürecini takip etmeleri için çağrıda da bulunuldu: "Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunu, bir halkın demokratik ve meşru bir hakkını kullanması olarak görüyor ve destekliyoruz. Uluslararası kuruluşları ve bağımsız heyetleri, referandum sürecini izlemeye davet ediyoruz. Referandum neticesinde ortaya çıkacak demokratik iradeye herkesin saygı duymasını istiyoruz. Bağımsız bir Kürdistan’ın Ortadoğu’da barışa, güvenliğe ve istikrara katkı sağlayacağına inanıyoruz."