112'ye asılsız ihbara 5 ay hapis

Edirne'de 112'ye asılsız ihbar yapan 2 kişiye 5'er ay hapis cezası verildi. İl Sağlık Müdürü Muhsin Kişioğlu, günde ortalama 1500 çağrı aldıklarını, bunların sadece 150'sinin doğru çıktığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Edirne'de 112 Acil Servis'i sahte ihbarlarla meşgul eden 3 kişi mahkemelik oldu. Savcılığa şikayet edilen 3 kişiden 2'sine, mahkeme 5'er ay hapis cezası verilirken, 1 kişi de 250 lira idari para cezasına çarptırıldı. Hapis cezaları mahkemece ertelendi.

Edirne'de 19 istasyon ve 43 ambulansla hizmet veren Ambulans Komuta Kontrol Merkezi Başhekimliği, 112 Acil Servise günde gelen 1500 kadar çağrıya cevap verirken, birçoğunun asılsız çıkması nedeniyle büyük zaman kaybı meydana geliyor. Edirne İl Sağlık Müdürü Muhsin Kişioğlu, yüzde 90 oranında çağrıların asılsız ve gereksiz olduğunu ifade ederek, gerçek vakalara ulaşmakta güçlük çekildiğini söyledi.

Okullarda çocuklara verilen 112 eğitimlerinin bu sayıları azalttığını ancak hâlâ çok sayıda kişinin saati sormak için bile 112'yi aradığını belirten Kişioğlu, acil bir hattı gereksiz meşgul edenler hakkında Edirne Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını anlattı.

SAPIK ÇAĞRILAR SAVCILIĞA BİLDİRİLİYOR

Edirne Sağlık Müdürlüğü, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Erhan Tuna ise son dönemde şikayet ettikleri 3 kişiden 2'sinin asılsız ihbarlar nedeniyle Edirne Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 5'er ay hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. Acil sağlık hizmetinin ciddi bir emek ve kaynak kullanılmasını gerektiren hizmet olduğunu anlatan Tuna "Halkın büyük bir kısmı bilinçli olsa da gereksiz yere meşgul edenler çok. Asılsız çağrıda bulunan ya da personeli gereksiz meşgul ederek 'sapık çağrı' adını verdiğimiz aramaları yapanları savcılığa şikayet ediyoruz. Edirne'de 2 kişi 'asılsız ihbar' nedeniyle yargılandığı Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davadan 'kişilerin huzur ve sükununu bozmak' suçundan 5'er ay hapis cezası aldı. 1 kişi de Kabahatler Kanunu gereğince 250 lira idari para cezasına çarptırıldı" dedi.

'SEVGİLİM AĞLIYOR, AMBULANS GÖNDERİN!'

112 çağrı merkezi görevlilerinden Hatice Öz de bazen çok ilginç diyaloglar yaşandığını söyledi. Yemek siparişi vermek için arayanların olduğunu anlatan acil tıp teknisyeni Öz "1500 kadar çağrıdan en fazla 150'si gerçek diğerlerinin hepsi asılsız, bir çoğu çocuklar oluyor. Çok şaşırtan konular da oluyor, 'sevgilim şuanda ağlıyor, ona ambulans istiyorum' diyenler oldu. Bazen yemek siparişi için bizden lokanta numarası isteyen oluyor. Kontörü olmayanlar arıyor, onlar adına yemek siparişi vermemizi istiyorlar. Otomobille yolda kalıp kontörü olmadığı için akrabalarını aramamızı isteyenler bile oluyor. Çok ilginç şeyler için arayanlar oluyor, hepsine cevap vermek diğer hastaların vakaların zamanından çalıyor" uyarısında bulundu.

(EDİRNE-DHA)

Etiketler hapis ihbar ambulans 112