'Gizli kayıt delil sayılabilir'

'Gizli ses ya da görüntü kaydı, delil mi?' tartışması yeniden gündemde. Yargıtay'ın eşinin hakaret ve tehditlerini kaydeden bir kadının talebiyle ilgili aldığı 'hukuka uygunluk' kararı tartışma konusu oldu. Hukukçulara göre, bu karar emsal değil ama özel koşullarda gizli kayıt delil kabul edilebilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yargıtay 18. Ceza Dairesi'nin Haziran 2016'da aldığı bir karar gün ışığına çıktı. 2013'te Manisa'da bir kadın eşinin hakaret ve tehdit içeren sözlerini cep telefonuyla kaydetti. Yerel mahkeme hukuka aykırı elde edildiğini belirterek bunun delil kabul edilemeyeceğini söyledi. Yargıtay kararı bozdu. Kararda 'ani gelişen durumlarda' yetkili makama başvurma olanağı bulunmayan durumlarda kaydın hukuka uygun olduğu ifade edildi.

'DÜŞÜNCE SUÇUNDA KULLANMAK DOĞRU DEĞİL'

NTV'nin haberine göre, avukat Prof. Dr. Ersan Şen karara destek veren hukukçulardan. Şen, "Somut olayda zorda kalma hali olmalı ikincisi başka türlü ispat edememen önemli bir üçüncüsü de bunu kurgulamaman lazım. Tezgahlamaman lazım. 'Tehdit etti, hakaret etti, şantajda bulundu…' Bunun adli tıptan alınacak raporu yoktur, bunu ispat edemezsiniz. Bunun yegane ispatı kamera ses ya da tanıklardır. Ama düşünce açıklaması dediğimiz mevzuda insanların birbirine 'Sen düşünce suçu işledin, sen küfrettin' gibi ona vardıracak şekilde kullanmak doğru değildir" dedi.

Etiketler mahkeme Kayıt suç delil